Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржано дводневно савјетовање на тему Увођење дигиталних таxографа

Објављено: 05.05.2009. 23:05 Аутор: Насловна страна

У организацији Европске комисије, у оквиру програма техничке помоћи ТАИЕX (Техницал Ассистанце Информатион Еxцанге Инструмент оф тхе Еуропхеан Цоммиссион) и Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, у Подгорици је од 4 - 5. маја 2009. године одржано савјетовање на тему Увођење дигиталних таxографа.
Наиме, ради се о уређају који би пратио вријеме вожње, вријеме одмора возача, брзину вожње као и пређени пут, а у функцији је како безбједности одвијања саобраћаја, тако и праћења рада возача.
Савјетовање је отворила помоћница министра за друмски и ваздушни саобраћај и путеве, Мирел Радић Љубисављевић, која је истакла важност увођења дигиталних тахографа и усклађивања црногорског законодавства из ове области са законодавством ЕУ. Доношење нове легислативе из ове области и увођење дигиталних тахографа произилази из транспортне политике ЕУ и обавеза утврђених Националним програмом интеграција, а Програмом рада Владе Црне Горе за ИИИ квартал 2009. године предвиђено је доношење Закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за снимање у друмском саобраћају, којим би се поменута тематика интегрисала у национално законодавство.
Савјетовању су, поред представника из Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација и Министарства унутрашњих послова и јавне управе, присуствовали и представници из Управе полиције, Дирекције за саобраћај, Машинског факултета и Привредне коморе Црне Горе.
Предавачи на савјетовању су били еминентни стручњаци, експерти ЕУ, г-дин Здравко Игличар из Словеније, г-дин Јеан-Паул Отјацqуес из Белгије и г-дин Пиотр Кузниак из Пољске, који су пренијели искуства из својих држава у вези са увођењем дигиталних тахографа у саобраћајни систем. Истакнуто је да се важност разматране тематике огледа у томе што ће уградња дигиталних тахографа бити обавезна од 16. јуна 2010. године за нова возила, односно она која се први пут региструју и стављају у саобраћај, с обзиром на то да је Црна Гора потписница АЕТР-а (Европски споразум о раду посаде у возилима која обављају међународни друмски превоз).

Закључено је да је неопходно у најскорије вријеме хармонизовати национално законодавство у законодавство ЕУ доношењем одговарајућих прописа из ове области, као и њиховом имплементацијом кроз заједнички инспекцијски надзор инспекције за друмски саобраћај, саобраћајне полиције, инспекције из радних односа и тржишне инспекције.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?