Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар примио амбасадора Републике Бугарске Мају Добреву

Објављено: 01.07.2009. 23:35 Аутор: Насловна страна
Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар примио је данас амбасадора Републике Бугарске Мају Добреву, која је позитивно оцијенила досадашње напоре Црне Горе у области саобраћаја, чији су резултати, према њеним ријечима, последњих година и више него евидентни.

Циљ посјете Министарству је све већа иницијатива бугарских инвеститора за улагања у Црну Гору, па је било ријечи и о актуелном процесу приватизације компаније Марина АД Бар, за коју су бугарски партнери изразили посебну заинтересованост. Будући да је Бугарска једна од земаља која у оквиру своје привреде има и предузећа која се баве ремонтом и производњом вагона, њихова пажња била је усмјерена и на жељезнички саобраћај, конкретно, на обнављање возног парка и санацију клизишта.

Разговори су били усмјерени и на поморски саобраћај и могућу повезаност Луке Бар са лукама у Бургасу и Варни. Бугарска важи за значајног извозника украсног камена и мермера због чега им је транспорт робе до Јадранског мора изузетно важан, а како се тренутно обавља преко Солуна и Београда, превоз чини готово нерентабилним. Отварање линије Варна-Бургас-Бар, скратило би се вријеме транспорта робе, што би привредницима и једне и друге земље донијело вишеструку корист.

Бугарска има у плану и изградњу четри аутопута, тако да им је искуство Црне Горе на том пољу изузетно важно. Њихова оператива не испуњава тражене ктритеријуме, што отвара могућност за ангажовање наших инжињера и пројектаната. Повезаност ваздушним путем је такође била једна од тема, будући да све већи број бугарских туриста долази у Црну Гору, па је тим поводом и разматрана могућност увођења авио линије Подгорица Софија.
Амбасадорка Добрева честитала је Ломпару поновно именовање за министра.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?