Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar primio ambasadora Republike Bugarske Maju Dobrevu

Objavljeno: 01.07.2009. 23:35 Autor: Naslovna strana
Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar primio je danas ambasadora Republike Bugarske Maju Dobrevu, koja je pozitivno ocijenila dosadašnje napore Crne Gore u oblasti saobraćaja, čiji su rezultati, prema njenim riječima, poslednjih godina i više nego evidentni.

Cilj posjete Ministarstvu je sve veća inicijativa bugarskih investitora za ulaganja u Crnu Goru, pa je bilo riječi i o aktuelnom procesu privatizacije kompanije Marina AD Bar, za koju su bugarski partneri izrazili posebnu zainteresovanost. Budući da je Bugarska jedna od zemalja koja u okviru svoje privrede ima i preduzeća koja se bave remontom i proizvodnjom vagona, njihova pažnja bila je usmjerena i na željeznički saobraćaj, konkretno, na obnavljanje voznog parka i sanaciju klizišta.

Razgovori su bili usmjereni i na pomorski saobraćaj i moguću povezanost Luke Bar sa lukama u Burgasu i Varni. Bugarska važi za značajnog izvoznika ukrasnog kamena i mermera zbog čega im je transport robe do Jadranskog mora izuzetno važan, a kako se trenutno obavlja preko Soluna i Beograda, prevoz čini gotovo nerentabilnim. Otvaranje linije Varna-Burgas-Bar, skratilo bi se vrijeme transporta robe, što bi privrednicima i jedne i druge zemlje donijelo višestruku korist.

Bugarska ima u planu i izgradnju četri autoputa, tako da im je iskustvo Crne Gore na tom polju izuzetno važno. Njihova operativa ne ispunjava tražene ktriterijume, što otvara mogućnost za angažovanje naših inžinjera i projektanata. Povezanost vazdušnim putem je takođe bila jedna od tema, budući da sve veći broj bugarskih turista dolazi u Crnu Goru, pa je tim povodom i razmatrana mogućnost uvođenja avio linije Podgorica Sofija.
Ambasadorka Dobreva čestitala je Lomparu ponovno imenovanje za ministra.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?