Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Трећа рунда преговора о мултилатералном Споразуму између Европске комисије и партнера са Западног Балкана о успостављању Транспортне заједнице за Југоисточну Европу

Објављено: 15.07.2009. 23:00 Аутор: Насловна страна
У Бриселу ће сјутра бити одржана трећа рунда преговора о мултилатерарном С поразуму између Европске комисије и партнера са Западног Балкана о успостављању Транспортне заједнице за Југоисточну Европу . Представници Генералног директората за транспорт и енергетику са представницима Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Албаније размотриће текст Споразума са анексима, протоколом и нормама који ће се примјењивати у области инфраструктуре, жељезничког и поморског саобраћаја и сагледати њихов социолошки и еколошки утицај. Област друмског саобраћаја биће дефинисана у септембру.

Коначан текст Споразума требало би да буде усвојен до краја године када ће, како се очекује, бити и успостављена Транспортна заједница која ће обухватити путеве, жељезницу, поморство, унутрашњу пловидбу и развој транспортне мреже која ће бити интегрисана у Трансевропску транспортну мрежу и европско транспортно тржиште. На листи приоритета за укључење у Трансевропску транспортну мрежу је будући аутопут Бар Бољаре, а такав статус очекује се и за пругу Бар- Београд, луку Бар и пругу Никшић -Чапљина.

Европска делегација у априлу ове године најавила је снажнију подршку укључивању црногорских лука у европске организације , а како је наша држава начинила највећи искорак у области жељезничког саобраћаја у региону, понуђена јој је и посебна улога у промовисању изабраног модела и стимулисању осталих држава за брже реформе у тој грани.

Црногорску делегацију на преговорима у Бриселу предводи помоћник министра за саобраћај, поморство и телекомуникације и европске интеграције, Срђан Вукчевић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?