Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: ИИИ Регионални састанак о Споразуму о оснивању транспортне заједнице Брисел, 16. јул 2009. године

Објављено: 17.07.2009. 16:23 Аутор: Насловна страна
У наставку процеса припреме Споразума о оснивању транспортне заједнице, између Европске Заједнице и земаља Југоисточне Европе, 16. јула 2009. године, у Бриселу је одржан трећи по реду регионални састанак, уз учешће одговарајућих представника ЕУ (ДГ ТРЕН и ДГ ЕЛАРГЕМЕНТ), са једне стране, и земаља Југоисточне Европе (Албанија, БиХ, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Србија и УМНИК Косово), са друге стране. Црну Гору су на поменутом састанку представљали овлашћени представници Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, на челу са г-дином Срђаном Вукчевићем, помоћником министра.

Циљ Споразума је формирања транспортне заједнице, у области друмског, жељезничког, поморског саобраћаја, саобраћаја на унутрашњим пловним путевима као и развој транспортне мреже између Европске Заједнице и земаља Југоисточне Европе.

Овај Споразум ће замјенити постојећи Меморандум о разумјевању за развој основне транспортне мреже у Југоисточној Европи, који је потписан 11. јуна 2004. године у Луксембургу.

Споразум о оснивању транспортне заједнице чини основни споразум, који садржи основне одредбе Споразума и 6 анекса, и то:
Анекс И - Правила које је потребно примијенити у транспортном сектору (списак директива)
Анекс ИИ Хоризонтална питања и одређена процедурална правила
Анекс ИИИ Сарадња и размјена информација
Анекс ИВ Одредбе које се односе на Европски Суд правде
Анекс В Протоколи о прелазном периоду везаном за примјену Споразума између ЕЗ и појединачних држава Југоисточне Европе
Анекс ВИ Буџет транспортне заједнице.

Споразум о оснивању транспортне заједнице, односно Анекс В, поменутог Споразума предвиђа прелазни период, у току кога ће земље Југоисточне Европе морати да у потпуности ускладе своје законодавство за законодавством ЕУ у свим областима транспорта, да формирају заједничко регионално транспортно тржиште, а након тога и да се као такво у потпуности интегрише у јединствено тржиште ЕУ.

На састанку су разматрана питања везана за дјелове Споразума који се тичу основног дијела Споразума (животна средина, јавне набавке, социјална питања и саобраћајна инфраструктура), као и дјелова који се тичу жељезничког и поморског саобраћаја и саобраћаја на унутрашњим пловним путевима, док ће се питања везана за област друмског саобраћаја разматрати на сљедећем састанку планираном за јесен ове године.

Споразум у области заштите животне средине између осталог предвиђа имплементацију одговарајућег ЕУ аqуис-а који се односи на транспорт а посебно на Стратегију процене животне средине и Стратегије процене утицаја на животну средину.
У оквиру социјалних питања предвиђено је оснивање Социјалног форума.

Значајна пажња посвећена је и побољшању режима преласка границе, која се у суштини у највећем дјелу односи на сарадњу између царинских органа.

Значајна одредба Споразума, што се тиче инфраструктуре је да ће се Основна транспортна мрежа, која је у надлежности СЕЕТО секретаријата, ревидовати и даље развијати на сваких пет година и то у складу са директивом о препорукама ЕЗ за развој ТЕН-Т-а.

У области жељезничког саобраћаја предвиђен је отворен и недискриминаторни приступ тржишту жељезничких услуга и међусобно признавање свих лиценци и сертификата.

Приликом расправе о дијелу који се тиче поморског саобраћаја, прихваћен је предлог црногорске делегације, да се уместо предложених норми, које понављају већ установљена права гарантована Конвенцијом УН о праву мора и Међународне поморске организације, унесе спремност страна која закључују Споразум да подржавају и промовишу тзв. кратку поморску пловидбу (Схорт Сеа Схеппинг). Након имлементације одговарајућег аqуиса из области поморства предвиђена је потпуна либерализација каботаже.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?