Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представници Владе Црне Горе и Владе Републике Албаније потписали су данас у Подгорици, Протокол са састанка црногорско албанске делегације о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају, одржаног у Подгорици

Објављено: 23.07.2009. 21:31 Аутор: Насловна страна
Састанак Мјешовите комисије у области међународног друмског превоза путника и терета одрзан је у Подгорици, у организацији Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација Црне Горе и Министарства јавних радова, транспорта и телекомуникација републике Албаније. Црногорску делегацију предводила је помоћник министра за друмски, ваздушни саобраћај и путеве Мирел Радић-Љубисављевић, а албанску помоћник министра за јавне радове, транспорт и телекомуникације, г-дин Ернест Нока.
Обје делегације поздравио је министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар и истакао да постоји добра сарадња двије државе што се тиче свих видова саобраћаја, и да поред великог напретка у обављању превоза путника и терета у друмском саобраћају, постоје иницијативе за развој и унапређење путне инфраструктуре, као и почетак изградње Јадранско јонског аутопута и успостављање жељезничког путничког саобраћаја између Подгорице и Скадра.

Црногорска делегација је упознала албанску страну да је ратификовала Уговор о међународном повременом превозу путника обичним и путничким аутобусима (ИНТЕРБУС Уговор) и да је он у Црној Гори на снази од 1. јануара 2009. године, чиме су се створили услови да се поједине врсте повременог превоза у потпуности либерализују, што представља предуслов за повећање туристичког превоза путника између двије државе.

Такође је договорено да се од почетка 2010. године либерализује и билатерални и транзитни превоз терета, дакле да се исти одвија без икаквих дозвола чиме се у потпуности уклањају административне баријере у међународном друмском превозу, као и смањују трошкови превоза што је и био захтјев црногорских теретних превозника.
Обје стране су се сагласиле да се и даље превоз терета, као и путника обавља без наплате накнаде за коришћење путева.
Констатовано је да постоји простор и потенцијал за унапријеђење међусобне сарадње и побољшање трговинске размјене, а договорено је и одржавање новог билатералног састанка у новембру ове године на којем би био усаглашен нови међународни споразум о друмском саобраћају, као и размотрити развојни планови за унапређење путне инфраструктуре и жељезничког саобраћаја.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?