Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација на текст под насловом: Министре, три пута се мјери, па сијече

Објављено: 17.09.2009. 23:15 Аутор: Насловна страна
У данашњем броју дневног листа Вијести на десетој страни објављен је чланак под насловом Министре, три пута се мјери, па сијече на чије наводе овом приликом реагујемо.

Желећи да мјештане села Рас, као и цијелу црногорску јавност поново информишемо о разлозима одабира локације за петљу Смоковац, саопштавамо сљедеће:

Процес планирања цијелог аутопута Бар Бољаре, као и свих његових дјелова је био изузетно обиман и сложен посао и једини интерес којим смо били вођени јесте обезбјеђење оптималног и функционалног рјешења за трасу аутопута.

Пројекат за израду идејног рјешења за дионицу Смоковац Увач закључен је са Грађевинским факултетом из Подгорице и Центром за путеве Војводине Нови Сад. Идејни пројекат је урађен на основу урбанистичко техничких услова које је издало Министарство за економски развој и пројекат је сагласно важећој законској регулативи добио позитивну оцјену Комисије за техничку контролу. У склопу идејног пројекта разрађено је 12 генералних рјешења трасе аутопута која су вреднована по вишеструкој методи (техничка, економска, еколошка...). Том послу смо приступили на одговоран начин и све одлуке су доношене на основу ставова пројектаната и обрађивача идејног рјешења.

Посебно је у том погледу био захтјеван одабир локација за петље аутопута, конкретно петље Смоковац. Наиме, петља Смоковац се разликује од свих других на аутопуту Бар Бољаре јер би она требало да представља везу са будућим Јадранско-Јонским аутопутем. Наиме, промјеном локације за петљу Смоковац би због рапореда висинских кота било немогуће извршити везу са будућим Јадранско - Јонскима аутопутем. То је био један од опредјелјујућих фактора при одабиру локације.

Уз наведени, постојало је и неколико веома значајаних разлога од којих овом приликом посебно издавајамо да би свако одступање од локације која је одређена за петљу Смоковац значило повећање и проширење обима радова, и самим тим повећање цијене градње. Наиме, одређење оптималне руте аутопута, па самим тим и локације за петљу Смоковац, је веома сложен задатак и није могуће имати много алтернативних рјешења, нарочито не на простору гдје имате лимитиране могућности.

Из наведених разлога одлуку о избору локације није било могуће промијенити. Она је разматрана неколико пута и донесена је на основу детаљних анализа. Такође подсјећамо да је у свим до сада усвојеним рјешењима приликом израде пројектне документације пројектована петља на Смоковцу. За све ревизије пројекта и Просторних планова, чланови су били експерти из разних струка.

Имајући у виду наведене чињенице, пројектовано рјешење представља најадекватнији баланс између општих и појединичаних интереса.

Министарство поморства, саобраћаја и телекомуникација и надлежна тијела су били свјесни током цијелог пројекта да ће неизоставан дио овог посла бити сегмент експропријације, односно откуп имовине од власника траси будућег аутопута. У складу са тим ће мјештанима села Рас бити обезбијеђена одговарајућа надоканада за њихову имовину.

Оно што желимо да поновимо јесте да је изградња аутопута Бар Бољаре општи друштвени, привредни и државни интерес. Предности које би држава Црна Гора требала да има су велики: почев од чињенице да би сјевер и југ били повезани модерном саобраћајницом, преко убрзавања економије, па све до повећања безбједности саобраћаја. Аутопут би требало да представља и суштинску потпору за двије стратешке привредне гране туризам и пољопривреду, а свакако не би требало занемарити и чињеницу да ће на његовој изградњи бити упошљена и домаћа оператива и радна снага.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?