Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija na tekst pod naslovom: Ministre, tri puta se mjeri, pa siječe

Objavljeno: 17.09.2009. 23:15 Autor: Naslovna strana
U današnjem broju dnevnog lista Vijesti na desetoj strani objavljen je članak pod naslovom Ministre, tri puta se mjeri, pa siječe na čije navode ovom prilikom reagujemo.

Želeći da mještane sela Ras, kao i cijelu crnogorsku javnost ponovo informišemo o razlozima odabira lokacije za petlju Smokovac, saopštavamo sljedeće:

Proces planiranja cijelog autoputa Bar Boljare, kao i svih njegovih djelova je bio izuzetno obiman i složen posao i jedini interes kojim smo bili vođeni jeste obezbjeđenje optimalnog i funkcionalnog rješenja za trasu autoputa.

Projekat za izradu idejnog rješenja za dionicu Smokovac Uvač zaključen je sa Građevinskim fakultetom iz Podgorice i Centrom za puteve Vojvodine Novi Sad. Idejni projekat je urađen na osnovu urbanističko tehničkih uslova koje je izdalo Ministarstvo za ekonomski razvoj i projekat je saglasno važećoj zakonskoj regulativi dobio pozitivnu ocjenu Komisije za tehničku kontrolu. U sklopu idejnog projekta razrađeno je 12 generalnih rješenja trase autoputa koja su vrednovana po višestrukoj metodi (tehnička, ekonomska, ekološka...). Tom poslu smo pristupili na odgovoran način i sve odluke su donošene na osnovu stavova projektanata i obrađivača idejnog rješenja.

Posebno je u tom pogledu bio zahtjevan odabir lokacija za petlje autoputa, konkretno petlje Smokovac. Naime, petlja Smokovac se razlikuje od svih drugih na autoputu Bar Boljare jer bi ona trebalo da predstavlja vezu sa budućim Jadransko-Jonskim autoputem. Naime, promjenom lokacije za petlju Smokovac bi zbog raporeda visinskih kota bilo nemoguće izvršiti vezu sa budućim Jadransko - Jonskima autoputem. To je bio jedan od opredjeljujućih faktora pri odabiru lokacije.

Uz navedeni, postojalo je i nekoliko veoma značajanih razloga od kojih ovom prilikom posebno izdavajamo da bi svako odstupanje od lokacije koja je određena za petlju Smokovac značilo povećanje i proširenje obima radova, i samim tim povećanje cijene gradnje. Naime, određenje optimalne rute autoputa, pa samim tim i lokacije za petlju Smokovac, je veoma složen zadatak i nije moguće imati mnogo alternativnih rješenja, naročito ne na prostoru gdje imate limitirane mogućnosti.

Iz navedenih razloga odluku o izboru lokacije nije bilo moguće promijeniti. Ona je razmatrana nekoliko puta i donesena je na osnovu detaljnih analiza. Takođe podsjećamo da je u svim do sada usvojenim rješenjima prilikom izrade projektne dokumentacije projektovana petlja na Smokovcu. Za sve revizije projekta i Prostornih planova, članovi su bili eksperti iz raznih struka.

Imajući u vidu navedene činjenice, projektovano rješenje predstavlja najadekvatniji balans između opštih i pojediničanih interesa.

Ministarstvo pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija i nadležna tijela su bili svjesni tokom cijelog projekta da će neizostavan dio ovog posla biti segment eksproprijacije, odnosno otkup imovine od vlasnika trasi budućeg autoputa. U skladu sa tim će mještanima sela Ras biti obezbijeđena odgovarajuća nadokanada za njihovu imovinu.

Ono što želimo da ponovimo jeste da je izgradnja autoputa Bar Boljare opšti društveni, privredni i državni interes. Prednosti koje bi država Crna Gora trebala da ima su veliki: počev od činjenice da bi sjever i jug bili povezani modernom saobraćajnicom, preko ubrzavanja ekonomije, pa sve do povećanja bezbjednosti saobraćaja. Autoput bi trebalo da predstavlja i suštinsku potporu za dvije strateške privredne grane turizam i poljoprivredu, a svakako ne bi trebalo zanemariti i činjenicu da će na njegovoj izgradnji biti upošljena i domaća operativa i radna snaga.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?