Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство саобраћаја, поморства и телекомуникација отпочело са реализацијом обнове поморске флоте куповином два кинеска брода, најсавременијег дизајна

Објављено: 30.10.2009. 20:12 Аутор: Насловна страна
У Шангају и Пекингу су прије двије недјеље вођени завршни разговори око закључивања Споразума о купопродаји и градњи два брода, који укључује и одговарајући кредитни аранжман са кинеске стране.

На разговорима су учествовали помоћник министра саобраћаја, поморства и телекомуникација Срђан Вукчевић и директор Црногорске пловидбе Слободан Старовић. Том приликом потписан је Уговор о купопродаји бродова са Полy Групом из Пекинга и Уговор са Шангајским бродоградилиштем за градњу два идентична брода. Бродови су носивости 35.000 тона, дужине преко 179, 9 метара и ширине 28, 4 метра. Погодни су за превоз расутих терета (житарице, дрво, рудаче) и имаће уграђена четри сета дизалица носивости 30 тона и захвата од 24 метра. Посједоваће пет штива са дуплим дном, брзине 15,1 чвор и аутономије 15.000 наутичких миља. Главни мотор је МАН Б&W , снаге 6480 КW на 136 обратаја у минути. Бродови су дизајнирани по нањовијој технологији из 2009. године и вијориће црногорску заставу.

Влада Црна Горе, односно Министарство саобраћаја, поморства и телекомуникација већ дуже покушава да ревитализује поморску флоту са циљем њене обнове, али до сада није имала оптимални сценарио. Добијањем кинеског кредита којег Влада Народне Републике Кине даје пријатељским земљама као помоћ у развоју, стекли су се одлични услови да се пројекат обнове црногорске поморске флоте и реализује. Добијени кредит је двоструко бољи од комерцијалних кредита а и бродови су сада јефтинији. Услови су 3℅ фиксне камате на 15 година отплате, са грејс периодом од 5 година. Бродови су купљени по готово двоструко нижој цијени у односу на предходну годину и та цијена по броду износи 27, 880 милиона долара.

Очекујемо да ће Кинеска банка за три седмице завршити процедуру закључивања кредитног аранжмана, од када ће почети тећи ток за реализацију уговора о градњи и купопродаји брода. Према тим уговорима рок за испоруку првог брода треба да буде за 21 мјесец, а другог за 24 мјесеца од дана потписивања.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?