Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација

Објављено: 04.11.2009. 23:20 Аутор: Насловна страна
Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар примио је данас представнике Савеза Синдиката Црне Горе, Завода за запошљавање и хрватске компаније Конструктор.
Циљ састанка је био покретање иницијативе за анимирање великог броја незапослених лица који би могли бити ангажовани на изградњи аутопута Бар-Бољаре, што би посебан значај имало за сјевер Црне Горе, будући да се тамо налази највећи број незапослених. У ранијим сусретима министра Ломпара и директора хрватске компаније Жељка Ждерића, било је ријечи о ангажовању црногорске радне оперативе на том пројекту. Тим поводом Конструктор је направио калкулацију трошкова, уз оцјену да би га ангажовање радника из Хрватске на изградњи аутопута коштало 17℅ више у односу на раднике из Црне Горе, што у преводу значи да је интерес и Владе Црне Горе и Конструктора да упосли нашу радну снагу.
На жалост, подаци са којима располаже Завод за запошљавање нијесу оптимистични. Констатовано је да Црна Гора нема довољнан број квалификоване снаге која би могла да одговори том задатку. Проблем је у недовољној мотивисаности или неквалификованости наших радника, као и у чињеници да највећи број радне снаге која је упослена на градилиштима у Црној Гори, долази из сусједних држава.
Тим поводом разматрана је могућност отварања Центра за обуку, чији би циљ био оспособљавање домаће радне снаге за грађевинске послове, а који би функционисао у организацији Савеза Синдиката, Завода за запошљавање и Конструктора. Иако је главни мотив те иницијативе мобилност наше радне снаге за изградњу највећег црногорског инвестиционог пројекта аутопута Бар Бољаре, оспособљеност нашег кадра има вишеструку корист на дуже стазе. Црна Гора је земља у развоју, која ће у наредних десет - двадесет година имати већи број инфраструктурних пројеката значаја и величине аутопута Бар-Бољаре, што ће изискивати ангажовање великог броја радне снаге.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?