Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija

Objavljeno: 04.11.2009. 23:20 Autor: Naslovna strana
Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar primio je danas predstavnike Saveza Sindikata Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje i hrvatske kompanije Konstruktor.
Cilj sastanka je bio pokretanje inicijative za animiranje velikog broja nezaposlenih lica koji bi mogli biti angažovani na izgradnji autoputa Bar-Boljare, što bi poseban značaj imalo za sjever Crne Gore, budući da se tamo nalazi najveći broj nezaposlenih. U ranijim susretima ministra Lompara i direktora hrvatske kompanije Željka Žderića, bilo je riječi o angažovanju crnogorske radne operative na tom projektu. Tim povodom Konstruktor je napravio kalkulaciju troškova, uz ocjenu da bi ga angažovanje radnika iz Hrvatske na izgradnji autoputa koštalo 17℅ više u odnosu na radnike iz Crne Gore, što u prevodu znači da je interes i Vlade Crne Gore i Konstruktora da uposli našu radnu snagu.
Na žalost, podaci sa kojima raspolaže Zavod za zapošljavanje nijesu optimistični. Konstatovano je da Crna Gora nema dovoljnan broj kvalifikovane snage koja bi mogla da odgovori tom zadatku. Problem je u nedovoljnoj motivisanosti ili nekvalifikovanosti naših radnika, kao i u činjenici da najveći broj radne snage koja je uposlena na gradilištima u Crnoj Gori, dolazi iz susjednih država.
Tim povodom razmatrana je mogućnost otvaranja Centra za obuku, čiji bi cilj bio osposobljavanje domaće radne snage za građevinske poslove, a koji bi funkcionisao u organizaciji Saveza Sindikata, Zavoda za zapošljavanje i Konstruktora. Iako je glavni motiv te inicijative mobilnost naše radne snage za izgradnju najvećeg crnogorskog investicionog projekta autoputa Bar Boljare, osposobljenost našeg kadra ima višestruku korist na duže staze. Crna Gora je zemlja u razvoju, koja će u narednih deset - dvadeset godina imati veći broj infrastrukturnih projekata značaja i veličine autoputa Bar-Boljare, što će iziskivati angažovanje velikog broja radne snage.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?