Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар правде Мираш Радовић разговарао са директором Директората за политичка питања и сарадњу Савјета Европе Клаудијом Лућани

Објављено: 04.03.2008. 01:42 Аутор: Насловна страна
Министар правде Црне Горе Мираш Радовић, примио је данас високу делегацију Савјета Европе, коју, у оквиру шире посјете Црној Гори, предводи госпођа Клаудија Лућани, директор Директората за политичка питања и сарадњу СЕ.

Министар Радовић је упознао делегацију Савјета Европе са активностима на плану конституисања ефикасног и функционалног правосудног система у Црној Гори, које су реализоване од доношења Устава до данас, као и са мјерама чије се спровођење планира ове и почетком сљедеће године, те у периоду предвиђеним Акционим планом за имплементацију Стратегије реформе правосуђа у Црној Гори (2007-2012).

Наглашавајући да је Устав Црне Горе поставио оквир за јачање позиције правосуђа, министар Радовић је, као индикаторе напретка, истакао: доношење Закона о Судском савјету, којим су утврђене претпоставке за остваривање Уставом прописане функције независности и самосталности судства; утврђивање Предлога закона о измјенама и допунама Закона о судовима, који се налази у скупштинској процедури; конципирање измјена и допуна Закона о државном тужиоцу, чији ће коначан текст у најскорије вријеме утврдити Влада; формирање Центра за посредовање и успјешан рад Центра за обуку судија и носилаца правосудне функције. Министар је најавио и доношење Закона о Уставном суду, Законика о кривичном поступку, Законика о заштити од насиља у породици, Закона о измјенама и допунама Кривичног законика, Закона о пружању бесплатне правне помоћи и других важних прописа у области правосуђа.

Госпођа Лућани је изразила задовољство темељним и детаљним приказом спроведених и планираних активности, као и спремност да Савјет Европе пружи подршку правосудној реформи у Црној Гори и предложила да експертске групе СЕ и Министарства правде Црне Горе заједно дефинишу конкретне облике сарадње у реализацији појединих мјера предвиђених Акционим планом за имплементацију Стратегије реформе правосуђа.

На данашњем састанку најављено је и скоро ратификовање релевантних конвенција Савјета Европе, што ће употпунити сарадњу Црне Горе и те паневропске организације.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?