Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Експерти Високог судског и тужилачког вијећа БиХ представили апликациони софтвер Регистра новчаних казни и прекршајне евиденције у Босни и Херцеговини

Објављено: 19.02.2009. 01:45 Аутор: Насловна страна
Подаци о новчаним казнама и трошковима за почињене прекршаје у Црној Гори треба да буду похрањени у централној бази података, доступној само овлашћеним корисницима у надлежним институцијама, које могу издавати прекршајне налоге и које би требало да буду повезане електронским путем, у чему искуство Босне и Херцеговине може бити од велике помоћи. То је закључак данашње презентације апликационог софтвера Регистра новчаних казни и прекршајне евиденције у Босни и Херцеговини, одржаној у Судском савјету, у организацији Министарства правде и партнерске Интернационалне менаџмент групе (Интернатионал Манагемент Гроуп), а у сусрет доношењу новог Закона о прекршајима.
Презентацији, коју су одржали експерти Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине, Симоне Гилзберг и Харис Крунић, присуствовали су представници државних органа који воде прекршајни поступак, како би се сагледали недостаци постојећег система извршења, тј. наплате новчаних казни и размотрила могућност израде и успостављања таквог регистра у Црној Гори, у контексту постојеће информатичке инфраструктуре.
Помоћник министра правде Бранка Лакочевић је истакла да је Министарство правде, као надлежни орган за праћење рада органа за прекршаје, сачинило Анализу рада органа који воде прекршајни поступак, са циљем да укаже на позитивне и негативне стране остваривања прекршајне функције. Она је истакла да је анализа показала да нормативни систем у области прекршаја има озбиљне недостатке, како у погледу несагласности са европским прописима, тако и у односу на прописане постулате за ефикасно и ефективно спровођење прекршајних поступака.
Госпођа Лакочевић је рекла да се Босна и Херцеговина суочила са сличним проблемом, прије него што је успоставила нови пасивни систем извршења наплате. Тај систем може послужити као модел за Црну Гору, како би се осигурало боље и ефикасније извршење, а тиме и повећање броја наплаћених новчаних казни, закључила је Лакочевић.
Тренутно у Црној Гори само мали број новчаних казни плаћа се путем налога. Сви други предмети морају да прођу процедуру у суду. Та процедура прекомјерно оптерећује судове и за резултат има покретање поступка извршења наплате, на које се беспотребно троше људски ресурси, што резултира губитком прихода.
Стратегијом за реформу прекршајног система у Црној Гори, као један од приориотета предвиђено је доношење новог Закона о прекршајима, којим ће се успоставити нови прекршајни поступак и пасивни систем наплате новчаних казни за прекршаје.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?