Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење поводом објављивања Извјештаја ЦПТ-а о Црној Гори

Објављено: 12.03.2010. 23:58 Аутор: Насловна страна
Извјештај Комитета за спрјечавање тортуре, нехуманог или понижавајућег кажњавања или поступања о Црној Гори Министарство правде доживљава као документ охрабрења и подстицаја за наставак реализације мјера и активности на спровођењу Стратегије реформе правосуђа (2007-2012) и Акционог плана за њену имплементацију, који у посебном сегменту третира и питање унапрјеђења затворског система.

Истовремено, стиче се утисак да се у дијелу јавности погрешно схвата природа мисије ЦПТ-а и извјештај овог комитета цијени као тешка критика државних органа Црне Горе. Наиме, функција овог комитета је да са државама чланицама Савјета Европе успостави стални дијалог и да се кроз заједничко дјеловање унаприједи правни систем у области борбе против тортуре, а нарочито третман према лицима лишеним слободе и осјетљивим друштвеним групама.

Министарство правде је свјесно недостатака затворског система на које је указано у извјештају ЦПТ-а, истоврермено подсјећајући да на то упућују и мјере и активности које су дефинисане поменутим стратешким докуменатима. То значи да је Министарство правде и прије посјете ЦПТ-а 2008. године препознало проблеме са којима се суочава систем извршења кривичних санкција, и сходно томе предвидјело мјере и носиоце активности на њиховом превазилажењу, при чему је акценат стављен на побољшање смјештајних услова, односно повећање капацитета за смјештај осуђених и притворених лица. У том смислу, Министарство правде је са задовољством примило прелиминарну констатцију експерата Комитета да је стање материјалних услова за боравак у Заводу за извршење кривичних санкција много боље у односу на стање приликом посјете Комитета Црној Гори 2004. године. Делегација је била импресионирана реконструкцијом и адаптацијом постојећих објеката, као и изградњом нових објеката за смјештај осуђених лица. Такође, у свјетлу препоруке Комитета да рјешавање проблема претрпаности захтијева преиспитивања постојећег закона и праксе у вези са притвором, Министарство правде интензивно ради на стварању претпоставки за рјешавање проблема претрпаности затвора, кроз доношење новог Законика о кривичном поступку, који предвиђа алтернативе притвору, то јест мјеру забрана напуштања стана, са могућношћу електронског надзора њеног спровођења. Наведено ће имати утицаја на констатцију ЦПТ-а да је дужина судских поступака у кривичним предметима и ријетко коришћење мјера алтернативних притвору главни узрок високог процента притвореника, односно претрпаности затвора.

Израђен је и Акциони план за превенцију тортуре у Црној Гори, за чије су дефинисање полазну основу чиниле управо препоруке и захтјеви ЦПТ-а које су дате у прелиминарној изјави након посјете Црној Гори 2008. године.


Када је ријеч о појединачним случајевима поступања према затвореницима, који се помињу у извјештају ЦПТ-а, треба нагласити да Министарство правде са посебном пажњом прати правосудне процедуре у таквим случајевима и у комуникацији са ЗИКС-ом инсистира на преманентном подизању нивоа свијести затворског особља у погледу поступања према лицима лишеним слободе.

На плану развијања система праћења затвора од стране независних тијела, што је такође једна од препорука ЦПТ-а, Министарство правде је већ предузело одређене кораке у том правцу, сходно Опционом протоколу уз Конвенцију УН против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака. Наиме, донијет је Закон о потврђивању поменутог протокола, након чега је услиједило дефинисање мјера и активности у правцу испуњења обавеза утврђених Протоколом, тј. успостављања националног механизма за превенцију тортуре, при чему се пошло од опредјелјенја да Заштитник људских права и слобода може обављати функцију националног механизма, свакако уз додатно оснаживање капацитета те институције у нормативном и организацијском смислу.

Министарство правде је, у складу са процедуром поступања ЦПТ-а, дало своје коментаре и на прелиминарни и на коначни извјештај тог комитета. Извјештај није био доступан јавности, све до његовог објављивања на web страници ЦПТ-а, из разлога што је ријеч о документу међународне организације, Савјета Европе, који је носио ознаку тајно, и као такав, сходно Закону о тајности података, задржао ознаку степена тајности.

Извјештај ЦПТ-а, заједно са коментарима државних органа Црне Горе, објављен је на захтјев Црне Горе 09. марта 2010. године и биће ускоро доступан у преводу на црногорски језик на порталу Владе Црне Горе.

Министарство правде ће у координацији са другим надлежним органима у фокусу пажње имати јачање система спрјечавања тортуре, нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?