52. сједница Владе Црне Горе - 23.12.2021.

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на 52. сједници одржаној 23. децембра 2021. године којом је предсједавао премијер проф. др Здравко Кривокапић, усвојила Информацију о статусу реализације пројекта аутопута Бар-Бољаре. Информација садржи статистичке податке о степену готовости радова на свим дионицама аутопута од Смоковца до Матешева.

Утврђен је Предлог закона о мјерама сигурности приликом истраживања и производње угљоводоника у подморју. Законом се уређује ова област тако што се јасније дефинишу овлашчења државаних органа, као и дужности концесионара приликом извођења операција истраживања и производње угљоводоника. Предложеним рјешењем се омогућава већа и боља контрола државе над извођењем операција истраживања и производње угљоводоника од стране концесионара, а тиме и већа сигурност операција. Такође прописује се минимум захтјева за спречавање великих несрећа током извођења операција истраживања и производње у подморју, као и за ограничавање посљедица несрећа. Доношењем овог Закона испуњава се и обавеза која је преузета у поступку преговарања са ЕУ.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о овјери потписа, рукописа и преписа. Измјенама Закона приступило се због потребе усаглашавања са Законом о електронском документу. Предложеним одредбама прописана је електронска овјера докумената квалификованим електронским потписом или печатом која ће бити бржа и ефикаснија за закониту електронску комуникацију између правних и физичких лица и институција. Циљ доношења овог Закона је унапређење пословног амбијента и развој електронских услуга, што ће резултирати бољом услугом за грађане и привреду.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на кафу. Основни разлози за измјену овог Закона произилазе из потребе осигурања равноправног правног статуса за произвођаче и увознике кафе, заснованог на принципима конкурентности и правичности за све учеснике у промету наведеним производом. С тим у вези, одредбама наведеног Закона предлаже се измјена висине пореза за пржену и непржену кафу чиме ће се у крајњем допринијети регулисању цјелокупног тржишта кафе и бољој наплати прихода по овом основу. Прописана висина пореза за непржену кафу би умјесто 1,00 еура/кг износила 0,80 еура/кг, док би за пржену кафу, умјесто постојеће висине пореза од 0,80 еура по килограму, она износила 1,00 еуро по једном килограму нето масе тог производа.

Влада је донијела Уредбу о Царинској тарифи за 2022. годину, којом се усклађује висина царинских стопа са обавезама преузетим у оквиру Свјетске трговинске организације и другим међународним уговорима које је закључила Црна Гора. Основне измјене у Царинској тарифи за 2022. годину односе се на смањење царинских стопа и измјену номенклатуре. Уредбом су обухваћене све измјене које се односе на царинске стопе утврђене споразумима о слободној трговини или другим међународним споразумима везаним за размјену роба (СТО, ССП, EFTA, Русија, Украјина, CEFTA и Турска), чиме се добило кодификовано рјешење које ће олакшати пословање привредницима који се баве спољном трговином.

Донијета је Одлуку о годишњем плану званичне статистике за 2022. годину. Планом је предвиђена реализација 205 статистичка истраживања подијељених у четири домена: демографија и социјалне статистике (59), економске статистике (81), секторске статистике (57) и животна средина и вишедоменске статистике (8). Од укупног броја планираних статистичких истраживања 159 (или 78%) ће се реализовати од стране Управе за статистику, као главног носиоца и дисеминатора статистичких података, док ће 46 (или 22%) планираних активности реализовати други произвођачи званичне статистике. Реализација Годишњег плана ће омогућити свеобухватност статистичких истраживања званичне статистике, хармонизацију и прилагођавање са ЕУ методологијама и стандардима, праћење и мјерење података и информација о економским, демографским и друштвеним појавама, као и појавама из области радне и животне средине у Црној Гори, као и кохерентност и упоредивост резултата званичне статистике на националном и међународном нивоу.

Влада је донијела Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о оснивању Друштва за производњу, промет роба и услуга ”Montenegro Бонус“ друштво са ограниченом одговорношћу, Цетиње. Главни повод за измјене оснивачког акта „Монтенегро бонуса“ је враћање надлежности доношења статута Друштва Влади као једином оснивачу и стопрецентном власнику капитала, као и прописивање нове норме којом оснивач резервише за себе право одобрења правног посла са елементима личног интереса који закључује Друштво, како би се у будућности спријечили штетни и могуће коруптивни уговори. Постојећим оснивачким актом Влада је пренијела право доношења статута друштва на Одбор директора, чиме је она као оснивач изгубила најзначајнији инстумент контроле управљања процесима у привредном друштву, и инстумент регулисања унутрашње организације и односа у оквиру самог привредног друштва, што се у досадашњој пракси показало веома штетним.

Донијета је Одлука о измјенама Одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу ,,Project-Consulting“- Подгорица. Измјенама Одлуке се приступило ради обезбјеђивања скраћене процедуре и ефикасности у именовању органа Друштва, како би Влади Црне Горе, као његовом оснивачу и стопроцентном власнику, припала искључива надлежност да предлаже и именује чланове Одбора директора.

Влада је донијела и одлуке о измјенама: Статута Друштва са ограниченом одговорношћу за транспорт путника и робе у ваздушном саобраћају „ToMontenegro“, Статута Друштва са ограниченом одговорношћу „Радио-дифузни центар”- Подгорица и Статута Друштва са ограниченом одговорношћу „Monte пут“ из Подгорице.

Усвојена је Информација о сарадњи Црне Горе са државама Европе. У циљу припреме концизног прегледа, Информација обухвата вањскополитичке активности кључних спроводилаца вањске политике на државном нивоу – предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине, предсједника Владе, потпредсједника Владе, те министра вањских послова. Додатно, Информација наводи и билатералне (одлазне и долазне) посјете ресорних министара. Имајући у виду да је Црна Гора и географски и културолошки дио Европе, а да је ЕУ интеграција кључни вањскополитички приоритет и стратешко опредјељење Владе, континуирана билатерална подршка земаља чланица ЕУ нашем интеграционом процесу, како у политичком, тако и техничком, односно експертском домену, с посебним фокусом на пренос знања у најзахтјевнијим преговарачким поглављима оцијењена је изузетно значајном. Унапређење билатералних односа са државама Европе у свим областима и интензивирање политичког дијалога на највишем и високом нивоу су кључни за даљу вањскополитичку афирмацију Црне Горе и остваривање вањскополитичких приоритета – приступање Европској унији, посвећеност испуњавању обавеза које проистичу из чланства у НАТО-у и снажење регионалне сарадње.

Влада је усвојила Информацију о захтјеву Eni Montenegro BV, Холандија и Novatek Montenegro BV, Холандија за продужње првог периода истраживања из Уговора о концесији за производњу угљоводоника за блокове 4118-4; 4118-5; 4118-9; 4118-10. У Информацији се наводи да су потешкоће оперативне и геолошке природе на које се наишло у току процеса бушења, а које су изван разумне и предвидљиве контроле концесионара, узроковале оперативна кашњења од више од четири мјесеца. Имајући у виду наведено, захтјеви концесионара за продужење првог Периода истраживања су оцијењени оправданим и исти се могу прихватити као проблеми настали током истраживања, који се нијесу могли предвидјети, избјећи или отклонити. У том смислу, Влада је одобрила продужење првог Периода истраживања и Фазе истраживања из Уговора за период од шест мјесеци.

Донијета је Стратегија дигиталне трансформације Црне Горе 2022-2026 са Акционим планом за 2022-2023.годину. Стратегија представља развојни оквир којим се дефинишу предуслови и иницијативе потребне за брзу адаптацију у све комплексније дигитално окружење, те агилан и проактиван развој дигиталне Црне Горе. Стратегија дигиталне трансформације се односи на све дјелове црногорског друштва – државну управу, локалну управу и шири јавни сектор, привреду, академску заједницу, научну заједницу, НВО и цивилно друштво. Изазови у дигиталној трансформацији Црне Горе адресирани су кроз два стратешка циља која осликавају дигиталну стварности и даље се каналишу у оквиру седам оперативних циљева кроз приоритетне области односно групе активности у циљу постизања жељеног напретка. Први стратешки циљ ставља фокус на унапређење капацитета и способности за дигиталну трансформацију, а други на јачање дигиталне свијести црногорског друштва и дигиталне конкурентности ICT сектора.

Влада је усвојила Информацију о успостављању Одјељења за ревизију информационих система, са освртом на досадашње активности. Имајући у виду да је Одјељење у оквиру Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија формирано почетком 2021. године први пут као независна организациона јединица чији је обухват рада ревизија информационих система у органима државне управе, највећи дио активности у текућој години био је усмјерен на његово регулаторно и процесно успостављање. У Информацији се наводи да ће се стратешки циљеви Одјељења у наредном трогодишњем периоду, између осталог, фокусирати на давање препорука за унапређење процеса управљања ризицима информационих ситема, као и промовисање статуса и функције њихове унутрашње ревизије, као алата за добро управљање у органима државне управе.

Усвојена је Информација о покретању Дигиталне Академије - платформе за едукацију јавних службеника и других релевантних актера у Црној Гори. У Информацији се наводи да је, у сврху стварања ефикасне, професионалне, одговорне и ка грађанима орјентисане јавне администрације, потребно створити системски и континуиран процес стручног оспособљавања и усавршавања службеника у домену дигиталних и њима комплементарних вјештина и омогућити њихов континуирани развој. Један од циљева покретања Дигиталне Академије је мотивација полазника да током похађања програма раде у самоорганизованим, мултидисциплинарним тимовима на задацима што је могуће ближе онима са којима ће се стварно сусрести. Академија, такође, има за циљ укључивање и едукацију студената, маргинализованих група, као и старијих особа, а са циљем превазилажења дигиталног јаза и у намјери да ниједан грађанин у Црној Гори не остане без могућности стицања вјештина за 21. вијек, упркос социјалним, материјалним, демографским и другим препрекама на које наилази. За реализацију ових циљева планирана су средства у износу од 290.000 еура.

Влада је усвојила Информацију о покретању пројекта Montenegro DigitalУ Информацији се наводи да ће Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија покренути пројекат Montenegro Digital, како би спровело дигиталну трансформацију на нивоу цијеле Владе, модернизовало јавну управу, оснажило интерне капацитете, оптимизовало IT трошкове и омогућило одрживи и сврсисходни развој дигиталних сервиса и најбоље корисничко искуство грађанима. Овим пројектом се, између осталог, желе дефинисати дигитални стандарди и стандардизовати технологија на нивоу цијеле Владе, обезбиједити модуларне набавке и оптимизовати потрошња у дијелу набавке IT опреме, софтверских рјешења, лиценци и реализације дигиталних рјешења, креирати отворено дигитално тржиште и обезбиједити развој процеса политика и платформи према потребама грађана. За ову намјену опредијељења су средства у износу од 490.000 еура.

Усвојена је Информација о мјерама за младе: Програм подршке за запошљавање младих у 2022. години.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању средстава из Текуће буџетске резерве за несметано функционисање општине Тузи. С обзиром на то да ова Општина, усљед недостатка статистичких података, није испунила услове за коришћење средстава Егализационог фонда за 2021. годину, Влада је задужила Министарство финансија и социјалног старања да из средстава Текуће буџетске резерве уплати општини Тузи преостала средства планираног трансфера у износу од 500.000,00 еура, ради њеног несметаног функционисања и уредног финансирања законски утврђених обавеза.

Усвојена је Финансијска процјена Акционог плана за испуњавање завршних мјерила у Поглављу 27 - Животна средина и климатске промјене. Да би се у периоду 2021-2025. године реализовале планиране активности у Акционом плану за испуњавање завршних мјерила у поглављу 27 – процјена финансијских потреба је на нивоу од 482,996,838 еура. Стуктура извора финансирања је сљедећа: државни буџет 45%; улагања јавних предузећа 5%, првенствено у пројекте у области управљања комуналним отпадним водама; улагања из средстава претприступне подршке – IPA 15%, гдје свакако треба додати и средства из Зелене агенде за Западни Балкан, чија структура још увијек није позната; улагања других донатора попут UNDP-ја, GEF-а, Свјетске банке и др. 4%; улагања привредних друштава 31%, гдје ће се такође један дио тих средстава обезбјеђивати повлачењем кредита код комерцијалних банака. Посматрано с аспекта структуре улагања по подобластима, највећа улагања процијењена су у области квалитета вода 35%, а затим у области климатских промјена 18.1%.

Влада је усвојила Предлог за кандидовање пројекта „Изградња плантаже јабука у Вруљи, општина Пљевља“ на Листу развојних пројеката у области пољопривреде. На основу претходно спроведеног поступка, констатовано је да ће се планираном инвестицијом, у износу већем од три милиона еура, развити самоодржив и профитабилан пројекат, као и да су испуњени сви услови предвиђени Јавним позивом, Одлуком и Правилником, па је усвојен предлог да се Пројекат уврсти на Листу развојних пројеката у области пољопривреде.

Усвојена је Информација о реализацији Програма Социо - економско оснаживање младих кроз ефикасне омладинске сервисе. У Информацији се наводи да, имајући у виду препознате изазове као и потребу за ефикаснијим пружањем услуга и програма за младе на локалном нивоу, овај пројекат има за циљ социо-економско оснаживање и развој младих кроз ефикасне и квалитетне омладинске сервисе и програме. Овај циљ ће се реализовати кроз јачање капацитета и институционалне инфраструктуре за спровођење омладинских политика и програма на локалном и националном нивоу, као и унапређење ефикасности и обухвата постојећих и развој нових сервиса и програма за младе на локалном нивоу.

Влада је усвојила Информацију о потребама вјерских заједница у Црној Гори за додјелу материјалних средстава. Вјерске заједнице у Црној Гори у континуитету се обраћају Министарству правде, људских и мањинских права за неопходна финансијска средства, на име регулисања редовних и текућих трошкова, као и трошкова насталих усљед пандемије COVID-19. Констатовано је да ће пружање финансијске подршке свим вјерским заједницама обезбједити једнаку могућност за развој духовности и несметано вршење и уживање вјерских права и слобода. Осим тога, значајан број вјерских заједница има доминантно и хуманитарни карактер који се огледа и кроз рад и дјеловање ,,народних кухиња“ које су у овом периоду биле под изузетно великим оптерећењем и захтјевима. Тим поводом, Влада је одобрила уплату буџетских средстава за 17 вјерских заједница.

Дата је сагласност за закључење Поравнања у поступцима за накнаду нематеријалне штете лица чија су имена објављена на интернет страници Владе Црне Горе, на основу Одлуке Националног координационог тијела за заразне болести о објављивању имена лица у самоизолацији. Тим поводом задужен је Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе да закључи Поравнање са 2720 лица у износу од по 300,00 еура на име накнаде/сатисфакције за нематеријалну штету због повреде права личности објављивањем личних података.

Влада је на предлог Министарства капиталних инвестиција усвојила Информацију о пројекту изградње малих хидроелектрана на водотоку Црња и прихватила предлог Министарства о раскидању Уговора о концесији за изградњу мХЕ „Црња“, мХЕ „Љубаштица“ и мХЕ „Црни поток“. Такође, на основу предлога Министарства, Влада је усвојила закључак којим је задужила Министарство капиталних инвестиција да покрене поступак раскида уговора о концесији мХЕ „Скрбуша“, на дијелу водотока Скрбуша. У расправи је наглашено да се овим наставља испуњавање датих обећања.

Поред осталог, Влада је на данашњој сједници донијела изузетно важну Одлуку која се односи на унапређење институционалног оквира за одрживи развој и којом се јасно потврђује посвећеност Владе спровођењу идеје еколошке државе у пракси. Овом Одлуком испуњен је стратешки циљ који се односи на спровођење реформе институционалне организације система управљања за одрживи развој који је зацртан доношењем Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године, јула 2016. године. Доношењем Уредбе о измјени и допуни Уредбе о организацији и начину рада државне управе и Уредбе о допунама Уредбе о Генералном секретаријату Владе Црне Горе досадашње Одјељење за одрживи развој у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма биће трансформисано у Канцеларију за одрживи развој унутар Генералног секретаријата Владе. Доношењем Одлуке о образовању Националног савјета за одрживи развој, савјетодавног тијела Владе, заокружен је институционални оквир за одрживи развој који омогућава бржу и потпунију реализацију јавних политика и развојних пројеката заснованих на принципима одрживог развоја. На овај начин Црна Гора показује проактивну улогу и додатно потврђује посвећеност спровођењу Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године и придружује се држвама које су својим стручним националним савјетима за одрживи развој додијелиле експлицитну улогу у имплементацији и постизању 17 Циљева одрживог развоја.

Влада је поновила закључке у вези са Информацијом о ситуацији у вези са уговорним односима између Електропривреде Црне Горе и УНИПРОМ-а, д. о. о. (КАП), коју је усмено поднио проф. др Здравко Кривокапић, предсједник Владе Црне Горе:

  • Влада је усвојила Усмену информацију Министарства капиталних инвестиција за наставак преговора између Електропривреде Црне Горе А. Д. и Унипрома који треба да договоре најбоље рјешење за смањење производње Унипрома (што је пракса других сличних комбината у Европи) ради одржавања технолошког процеса и дефинисања цијене енергије која се дефинише као минимална до јуна 2022. године.
  • У циљу друштвено одговорног дјеловања, што је пракса других приватних предузећа у Црној Гори, власник би требало да обезбиједи плаћено одсуство свим радницима који не буду укључени у процес производње.
  • Влада позива надлежне институције да преиспитају приватизацију КАП-а и конвертовање државне имовине.

Сва одговорност у вези са описаном ситуацијом је на власницима УНИПРОМ-а д. о. о. (КАП).

52. sjednica Vlade Crne Gore (23.12.2021.)


52. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Информација о статусу реализације пројекта аутопута Бар-Бољаре Материјал Закључци
2.Предлог закона о мјерама сигурности приликом истраживања и производње угљоводоника у подморју с Извјештајем са јавне расправе Материјал Закључци
3.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о овјери потписа, рукописа и преписа Материјал Закључци
4.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на кафу Материјал Закључци
5.Предлог уредбе о Царинској тарифи за 2022. годину Материјал Закључци
6.Предлог одлуке о годишњем плану званичне статистике за 2022. годину Материјал Закључци
7.Предлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о оснивању Друштва за производњу, промет роба и услуга „Montenegro бонус“ друштво са ограниченом одговорношћу Цетиње Материјал Закључци
8.Предлог одлуке о измјенама Статута Друштва са ограниченом одговорношћу за транспорт путника и робе у ваздушном саобраћају „ToMontenegro" Материјал Закључци
9.Предлог одлуке о измјенама и допунама Статута Друштва са ограниченом одговорношћу „Радио-дифузни центар“ - Подгорица Материјал Закључци
10.Предлог одлуке о измјенама и допунама Статута Друштва са ограниченом одговорношћу „Monte put“ Подгорица Материјал Закључци
11.Предлог одлуке о измјени Одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу „Project – Consulting“ - Подгорица Материјал Закључци
12.Информација о сарадњи Црне Горе са државама Европе Материјал Закључци
13.Информација о захтјеву Eni Montenegro BV, Холандија и Novatek Montenegro BV, Холандија за продужње првог периода истраживања из Уговора о концесији за производњу угљоводоника за блокове 4118-4; 4118-5; 4118-9; 4118-10 Материјал Закључци
14.Предлог стратегије дигиталне трансформације Црне Горе 2022-2026 са Предлогом акционог плана за 2022. и 2023. годину Материјал Закључци
15.Информација о успостављању Одјељења за ревизију информационих система, са освртом на досадашње активности Материјал Закључци
16.Информација о покретању Дигиталне академије - платформе за едукацију јавних службеника и других релевантних актера у Црној Гори Материјал Закључци
17.Информација о покретању пројекта Montenegro Digital Материјал Закључци
18.Предлог стратегије за дигитализацију образовног система 2022-2027 са Предлогом акционог плана за 2022-2023 Закључци
19.Информација о мјерама за младе: Програм подршке за запошљавање младих у 2022. години с Предлогом програма подршке за запошљавање младих Материјал Закључци
20.Информација о степену реализације Пројекта „Креирање макроекономског модела раста за период 2019-2021“ Материјал Закључци
21.Извјештај о извршеној ревизији финансијских исказа Комисије за тржиште капитала за 2020. годину (независни ревизор Mont Audit д.о.о.) Материјал Закључци
22.Информација о обезбјеђивању средстава из Текуће буџетске резерве за несметано функционисање Општине Тузи Материјал Закључци
23.Предлог финансијске процјене Акционог плана за испуњавање завршних мјерила у Поглављу 27 - Животна средина и климатске промјене Материјал Закључци
24.Информација „Пројектовање и изградња постројења за пречишћавање отпаних вода у општини Беране“ и „Реконструкција и изградња канализационе мреже у општини Беране“ Материјал Закључци
25.Предлог за кандидовање пројекта „Изградња плантаже јабука у Вруљи, општина Пљевља“ на Листу развојних пројеката у области пољопривреде Материјал Закључци
26.Предлог програма заштите и очување културних добара за 2021. годину Закључци
27.Предлог програма развоја и увођења интелигентних транспортних система у друмском саобраћају у Црној Гори за период 2022-2026 Материјал Закључци
28.Предлог анекса бр. 1 Уговора о обавези пружања услуга превоза путника од јавног интереса (број: 344/21-01-303/1 од 09.08.2021. године) Материјал Закључци
29.Информација о реализацији Програма социо-економско оснаживање младих кроз ефикасне омладинске сервисе Материјал Закључци
30.Захтјев за давање сагласности за покретање поступка попуне радног мјеста које није предвиђено Дјелимичним кадровским планом органа државне управе и служби Владе Црне Горе за 2021. годину Закључци
31.Кадровска питања Закључци
31.1Предлог за разрјешење два члана Надзорног одбора Националне туристичке организације Црне Горе Материјал
31.2Предлог за именовање два члана Надзорног одбора Националне туристичке организације Црне Горе Материјал
31.3Предлог за престанак вршења дужности в.д. генералне директорице Директората за социјално старање и дјечију заштиту у Министарству финансија и социјалног старања Материјал
31.4Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Генералног директората за мултилатералне и међународно правне послове у Министарству вањских послова Материјал
31.5Предлог за избор чланова Одбора директора „Марина“ АД Бар Материјал
31.6Предлог за одређивање пуномоћника – представника државног капитала на VI ванредној Скупштини акционара „Марина“ АД Бар Материјал
31.7Предлог за престанак мандата директора Управе поморске сигурности и управљања лукама Материјал
31.8Предлог за престанак мандата помоћнице директора Управе поморске сигурности и управљања лукама Материјал
31.9Предлог за одређивање вршитељке дужности директорице Управе поморске сигурности и управљања лукама Материјал
31.10Предлог за именовање савјетника предсједника Владе Црне Горе за унутрашњу политику Материјал
31.11Предлог за разрјешење дужности члана Скупштине Института за стандардизацију Материјал
31.12Предлог за именовање члана Скупштине Института за стандардизацију Материјал
31.13Предлог за именовање директора Завода за метрологију Материјал
31.14Предлог за одређивање вршитељке дужности помоћнице генералног секретара Владе Црне Горе – руководитељке Сектора за координацију, праћење усклађености и праћење спровођења стратегија којима се утврђују јавне политике Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
32.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности у КО Пелев бријег на територији Главног града Подгорице ради изградње аутопута Бар-Бољаре, дионица Смоковац-Матешево (без расправе) Материјал Закључци
33.Предлог одлуке о висини накнаде секретару Савјета за праћење израде Просторног плана Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
34.Предлог одлуке о давању претходне сагласности Општини Пљевља за отуђење непокретности (без расправе) Материјал Закључци
35.Предлог основе за вођење преговора и закључивање Споразума између Владе Црне Горе и Вијећа министара Босне и Херцеговине о обављању плаћене дјелатности одређених чланова породице чланова дипломатско - конзуларних представништава (без расправе) Материјал Закључци
36.Предлог мапе пута за увођење 5G мобилних комуникационих мрежа (без расправе) Материјал Закључци
37.Извјештај о активностима на изради Националног плана развоја мрежа за широкопојасни приступ интернету (без расправе) Материјал Закључци
38.Предлог програма мониторинга површинских и подземних вода за 2022. годину (без расправе) Материјал Закључци
39.Информација о спровођењу Уредбе о бизнис зонама, статус и остварене олакшице (без расправе) Материјал Закључци
40.Извјештај о реализацији Акционог плана Стратегије развоја туризма у Црној Гори до 2020. године Материјал Закључци
41.Информација о давању сагласности у закуп пословних простора који су у државној имовини ради пружања услуга обмотавања пртљага на аеродромима у Подгорици и Тивту (без расправе) Материјал Закључци
42.Информација о активностима на реализацији пројеката из области енергетске ефикасности за период јун 2021-децембар 2021. године (без расправе) Материјал Закључци
43.Информација о закључивању Меморандума о разумијевању између Министарства унутрашњих послова Црне Горе, Управе полиције и Федералног министарства унутрашњих послова Републике Аустрије, Генералног директората за јавну сигурност о унапређењу сарадње у области унутрашње безбједности с Предлогом меморандума (без расправе) Материјал Закључци
44.Информација о степену реализације Националног акционог плана коришћења енергије из обновљивих извора до 2020. године за 2020. годину са Извјештајем о реализацији Националног акционог плана коришћења енергије из обновљивих извора до 2020. године за 2020. годину (без расправе) Материјал Закључци
45.Предлог националног плана имплементације Минаматске конвенције о живи с Предлогом акционог плана за период 2022-2023 и Извјештајем о Минамата иницијалној процјени и Извјештај о спроведеној јавној расправи (без расправе) Материјал Закључци
46.Трећи двогодишњи ажурирани извјештај Црне Горе према Конвенцији Уједињених нација о климатским промјенама (без расправе) Материјал Закључци
47.Предлог уговора о уступању на коришћење комплета за брзо испитивање стабилности барута између Министарства одбране Републике Аустрије и Министарства одбране Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
48.Предлог меморандума о сарадњи између Министарства одбране Црне Горе и Мисије ОЕБС-а у Црној Гори (без расправе) Материјал Закључци
49.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Државни архив на потрошачку јединицу Управа за катастар и државну имовину (без расправе) Материјал Закључци
III МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ РАДИ ДАВАЊА МИШЉЕЊА ИЛИ САГЛАСНОСТИ
50.Предлог мишљења на Предлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност (предлагачи посланици: Драган Краповић, Владимир Мартиновић, Тамара Вујовић и Миодраг Лекић) (без расправе) Материјал Закључци
51.Предлог мишљења на Предлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност (предлагачи посланици: Иван Брајовић, др Дамир Шеховић и мр Борис Мугоша) (без расправе) Материјал Закључци
52.Предлог мишљења на Амандман на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити конкуренције (предлагач посланик Милош Конатар) (без расправе) Материјал Закључци
53.Предлог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Основног суда у Пљевљима (без расправе) Материјал Закључци
54.Предлог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Основног суда у Жабљаку (без расправе) Материјал Закључци
55.Предлог одлуке о допуни Одлуке о утврђивању коефицијената за обрачун зарада запослених у Друштву са ограниченом одговорношћу „Универзитетски спортско-културни центар“ - Подгорица (без расправе) Материјал Закључци
56.Предлог одлуке о накнади за урбану санацију Општине Тиват (без расправе) Материјал Закључци
57.Предлог одлуке о накнади за урбану санацију Општине Жабљак (без расправе) Материјал Закључци
58.Предлог одлуке о накнадама за коришћење општинских путева Општине Шавник (без расправе) Материјал Закључци
59.Предлог за давање сагласности ЈУ Гимназија „Танасије Пејатовић“ из Пљеваља за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 2274 КО Пљевља, општина Пљевља у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
60.Предлог за давање сагласности Универзитету Црне Горе за давање у закуп непокретности уписане у лист непокретности број 974 КО Подгорица I, Главни град Подгорица у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
61.Предлог за давање сагласности ЈУ ОШ „Милан Вукотић“ из Голубоваца, Главни град Подгорица за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 2479 КО Голубовци, Главни град Подгорица у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
62.Предлог за давање сагласности ЈУ Гимназија „Милоје Добрашиновић“ из Бијелог Поља за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 373 КО Бијело Поље, општина Бијело Поље у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
63.Предлог за давање сагласности ЈУ ОШ „Милорад Муса Бурзан“ из Подгорице за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 3189 КО Подгорица III, Главни град Подгорица у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
64.Предлог за давање сагласности ЈУ Гимназија „Нико Роловић“ из Бара за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 3195 КО Нови Бар, општина Бар у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
65.Предлог за давање сагласности ЈУ Гимназија „Панто Малишић“ из Берана за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 290 КО Беране, општина Беране у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
66.Предлог за давање сагласности ЈУ ОШ „Саво Пејановић“ из Подгорице за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 619 КО Подгорица II, Главни град Подгорица у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
67.Предлог за давање сагласности ЈУ Средња стручна школа Цетиње за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 419 КО Цетиње I, општина Цетиње у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
68.Предлог за давање сагласности ЈУ ОШ „Стефан Митров Љубиша“ из Будве, општина Будва за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 345 КО Будва, општина Будва у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
69.Предлог за давање сагласности ЈУ ОШ „Сутјеска“ из Подгорице за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 192 КО Подгорица I, Главни град Подгорица у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
70.Питања и предлози
70.1Извјештај о посјети министра пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александра Стијовића Републици Турској, од 10. до 14. новембра 2021. године Материјал Закључци
70.2Информација о потребама вјерских заједница у Црној Гори за додјелу материјалних средстава Материјал Закључци
70.3Предлог мшљења на Амандман на Предлог Закона о допунама Закона о зарадама запослених у јавном сектору (предлагач посланица Бранка Бошњак) Материјал Закључци
70.4Предлог мишљења на Амандман на Предлог закона о допунама Закона о зарадама запослених у јавном сектору (предлагач посланица Бранка Бошњак) Материјал Закључци
70.5Информација о неутрошеним средствима у капиталном Буџету Управе јавних радова за 2021. годину са предлогом за преусмјеравање на друге капиталне пројекте Материјал Закључци
70.6Информација о неутрошеним средствима у капиталном буџету Управе за саобраћај за 2021. годину са предлогом за преусмјеравање на друге капиталне пројекте Управе јавних радова Материјал Закључци
70.7Предлог одлуке о измјени Одлуке о броју замјеника Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе Материјал Закључци
70.8Предлог за давање сагласности за закључење Поравнања у поступцима за накнаду нематеријалне штете лица чија су имена објављена на интернет страници Владе Црне Горе, на основу Одлуке Националног координационог тијела за заразне болести о објављивању имена лица у самоизолацији, број 8-501/20-129, од 21. марта 2021. године Материјал Закључци
70.9Усмена информација о накнадама члановима Државне комисије за ревизију идејног пројекта Матешево-Андријевица Закључци
70.10Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Министарство капиталних инвестиција на потрошачку јединицу Управа за катастар и државну имовину Материјал Закључци
70.11Инфомација о пројекту изградње малих хидроелектрана на водотоку Црња Материјал Закључци
70.12Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Министарство капиталних инвестиција на Текућу буџетску резерву Закључци
70.13Извјештај о раду Министарства економије за 2020. годину Материјал Закључци
70.14Предлог за измјену Закључака Владе Црне Горе, број: 04-5089/2, са сједнице од 28. октобра 2021. године Материјал Закључци
70.15Предлог амандмана на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о стечају Материјал Закључци
70.16Предлог уредбе о измјени и допуни Уредбе о организацији и начину рада државне управе Материјал Закључци
70.17Предлог уредбе о допунама Уредбе о Генералном секретаријату Владе Црне Горе Материјал Закључци
70.18Предлог одлуке о образовању Националног савјета за одрживи развој Материјал Закључци
70.19Предлог за преусмјеравање средстава са потрошачке јединице Министарство унутрашњих послова на Управу за катастар и државну имовину Материјал Закључци
70.20Информација о закључивању Уговора о донацији између Министарства унутрашњих послова Црне Горе и Румунске агенције за међународну развојну сарадњу (RoAid) с Нацртом уговора Материјал Закључци
70.21Предлог уредбе о измјени и допуни Уредбе о повјеравању дијела послова Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма јединицама локалне самоуправе Материјал Закључци
70.22Предлог уредбе о измјени Уредбе о повјеравању дијела послова Министарства одрживог развоја и туризма Јавном предузећу за управљање морским добром Црне Горе и Јавном предузећу за националне паркове Црне Горе Материјал Закључци
70.23Усмена информација о ситуацији у вези са уговорним односима између Електропривреде Црне Горе и УНИПРОМ-а, д. о. о. (КАП)
Напомена:Материјал за тачке: 18, 26, 30. и 70.12 биће објављене након техничке редакције.

Архива материјала са претходних сједница Владе Црне Горе:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?