65. сједница Владе Црне Горе - 08.04.2022.

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је 8. априла одржала 65. сједницу којом је предсједавао потпредсједник др Дритан Абазовић.

У поступку верификације Записника са 64. сједнице закључено је да је Влада донијела Одлуку о образовању Координационог тијела за праћење увођења и примјене међународних мјера поводом кризе у Украјини. Одлуком се прописује да је задатак Координационог тијела да прати увођење и примјену међународних мјера од стране Савјета Европске уније и других међународних организација чији је Црна Гора члан или чијим се изјавама придружује, у складу са вањскополитичким приоритетима поводом ратних дешавања у Украјини.

Како би се Црна Гора, као земља кандидат за чланство у ЕУ, у потпуности ускладила са заједничком вањском и безбједносном политиком и придружила одлукама Савјета ЕУ, Влада је донијела:

  • Одлуку о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлуком Савјета Европске уније 2022/266/ZVBP од 23. фебруара 2022. године, као одговор на признавање подручја украјинских регија Доњецка и Лугањска које нијесу под контролом Владе Украјине и на наредбу руским снагама да ступе на та подручја.
  • Одлуку о измјенама и допуни Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета Европске уније у односу на дјеловања која подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине;
  • Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета Европске уније с обзиром на дјеловања Русије којима се дестабилизује ситуација у Украјини.

У дискусији је наглашено да Савјет ЕУ периодично врши ревизију одлука које се односе на увођење рестриктивних мјера, посебно у дијелу временског рока њихове примјене, као и лица и ентитета који су њима обухваћени, па је доношење ових  прописа  неопходно како би се Црна Гора придружила мјерама Савјета ЕУ и инкорпорирала их у национални правни систем.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о маслинарству и маслиновом уљу. Предложеним измјенама се јасније дефинишу права, обавезе и одговорности правних и физичких лица која производе и износе на тржиште маслиново уље, постиже се ефикаснији рад пољопривредне инспекције и спровођење казнених одредби које се односе на стављање маслиновог уља на тржиште, као и казнене одредбе које се односе на недозвољено крчење маслињака и изградњу у њима. Оцијењено је да ће се примјеном строжијих казнених одредби и контролама производа обезбиједити да на тржишу буде присутно само маслиново уље које је прије стављања у промет оцијењено у складу са стандардима, а потрошачи ће имати вјеродостојну информацију о томе какав производ купују.

Донијет је Дјелимични кадровски план органа државне управе и служби Владе Црне Горе за 2022. годину.

Влада је усвојила Шеснаести полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период јул-децембар 2021, као и Тридесет други квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период октобар-децембар 2021.

Донијета је Одлука о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање висине накнаде за рад члана радног тијела или другог облика рада, како би се омогућио основ за финансирање сва три нивоа координације преговора, сходно прописаном моделу. Имајући у виду да је Влада чланство Црне Горе у Европској унији одредила као најважнији вањскополитички циљ, те да је питање додатног стимуланса путем финансијске надокнаде за учеснике и носиоце процеса преговора од посебног значаја за динамику остваривања тог циља, а уважавајући обим и захтјевност њихових обавеза, као и важност укључености представника цивилног сектора са експертског нивоа, измјенама је прописано да се право на мјесечну накнаду односи не само на Преговарачку групу, предсједника и секретаре радних група,  већ на сва три важна преговарачка нивоа – радне групе за преговоре, Комисију за европске интеграције и Преговарачку групу, како на нивоу представника јавне управе, тако и чланова из цивилног сектора.

У том контексту, Влада је донијела одлуке о измјенама и допунама одлука о образовању радних група за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за области правне тековине Европске уније које се односе на преговарачка поглавља 23 – Правосуђе и темељна права и 24 – Правда, слобода и безбједност, како би се избјегло двоструко нормиране накнада за рад шефовима, замјеницима шефова и члановима ових радних група.

Влада је донијела Одлуку о образовању Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 31 – Вањска, безбједносна и одбрамбена политика.

Усвојен је Извјештај о реализацији Стратегије о миграцијама и реинтеграцији повратника у Црној Гори, за период 2021-2025. године, за 2021. годину.  Од укупно 100 активности које су предвиђене у двогодишњем Акционом плану, у 2021. години реализовано је 46 активности, односно 46%. Дирекција за азил је наставила, у складу са Законом о међународној и привременој заштити странаца, да примјењује правичне и експедитивне процедуре азила, како би се правовремено идентификовали они којима је потребна међународна заштита и они за које то није случај, чиме ће се избјећи дуга раздобља несигурности за странце који траже међународну заштиту, обесхрабрила злоупотреба система азила и олакшали укупни захтјеви у систему пријема. Уважавајући коментаре ЕК у Извјештају о Црној Гори за прошлу годину успостављена је пракса да се одлуке по захтјевима за међународну заштиту доносе у роковима краћим од 6 мјесеци, осим у сложеним случајевима који захтијевају утврђивање сложеног чињеничног стања. Трошкови активности планираних Акционим планом за имплеметацију Стратегија о миграцијама и реинтеграцији повратника у Црној Гори, за период 2021-2022. година, износе 1.906.800 еура, док је у 2021. години утрошено око 950.000 еура. У Извјештају се, као  најзначајнија постигнућа на реализацији Стратегије, наводи да је обезбијеђен и опремљен простор на Аеродрому Голубовци у Подгорици за рад службеника Дирекције са повратницима по реадмисији, дјелимично је обезбијеђен превоз за повратнике по реадмисији од Подгорице до појединих мјеста, формирани су међуресорни оперативни тим као и тимови у свим јединицама локалне самоуправе за подршку у реинтеграцији повратника и реализоване обуке за чланове локалних тимова, у циљу пружања неопходних информација о правима и повратника по реадмисији.

Влада је усвојила Информацију о одређивању примјереног рока за извршење уговорне обавезе из Уговора о концесији на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Виницка“ на дијелу водотока Виницка ријека. У информацији се констатује да је концесионар „Rudi Energy“ доо Подгодица од 06. 02. 2020. године у кашњењу изградње фазе II из Уговора о концесији, чиме је прекршио Уговор, па су се стекли услови да Концедент писаним путем обавјести Концесионара о постојању разлога за раскид Уговора и да се Концесионару одреди примјерени рок до 90 дана за завршетак радова фазе II у складу са уговорним обавезама. 

Усвојена је Информација о помоћи комерцијалним ТВ емитерима са националном покривеношћу. Узимајући у обзир тежак положај и питање одрживости медија који су додатно ослабљени последицама COVID-19 кризе, те писмо које су послала три највећа емитера - ТВ Вијести, ТВ НоваМ и ТВ Прва, Влада је одлучила да преузме обавезе ових емитера према Радио дифузном центру за 2022. годину, у износу од 200.000 еура. Тим поводом, оцијењено је да се ради о јавном интересу јер би, у случају престанка државне помоћи за плаћање услуга РДЦ-у, било угрожено пословање три комерцијалне телевизије са националном фреквенцијом, које запошљавају око 200 радника и на годишњем нивоу исплаћују бруто плате у укупном износу од око 2,5 милиона еура. На сједници је заузет став да је неопходно продужити државну помоћ док медијско тржиште не буде уређено на начин да се онемогућава нелојална конкуренција, не само због очувања радних мјеста, него и због очувања медијског плурализма, као достигнућа без којег је незамисливо демократско друштво по узору на европске демократије.

65. sjednica Vlade Crne Gore (08.04.2022.)


65. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о маслинарству и маслиновом уљу Материјал Закључци
2.Предлог дјелимичног Кадровског плана органа државне управе и служби Владе Црне Горе за 2022. годину Материјал Закључци
3.Предлог одлуке о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање висине накнаде за рад члана радног тијела или другог облика рада Материјал Закључци
4.Предлог одлуке о измјени и допуни Одлуке о образовању Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 23 – Правосуђе и темељна права Материјал Закључци
5.Предлог одлуке о измјени и допуни Одлуке о образовању Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 24 – Правда, слобода и безбједност Материјал Закључци
6.Предлог одлуке о образовању Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 31 - Вањска, безбједносна и одбрамбена политика Материјал Закључци
7.Шеснаести полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период јул - децембар 2021. Материјал Закључци
8.Тридесет други квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период октобар - децембар 2021. Материјал Закључци
9.Предлог програма рада и финансијског плана ДОО „Фонд за заштиту животне средине“ за 2022. годину Материјал Закључци
10.Извјештај о реализацији Стратегије о миграцијама и реинтеграцији повратника у Црној Гори, за период 2021-2025. године, за 2021. годину Материјал Закључци
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
11.Предлог одлуке о измјени Одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу "Фонд за иновације Црне Горе", Подгорица (без расправе) Материјал Закључци
12.Предлог одлуке о давању претходне сагласности ДОО „Регионални водовод Црногорско приморје“ Будва за отуђење дијела покретне имовине (без расправе) Материјал Закључци
13.Нацрт измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана „Спомен парк Крушевац - зоне А и Е“ у Главном граду Подгорица с Предлогом програма одржавања јавне расправе (без расправе) Материјал Закључци
14.Информација о иницијативи Уније послодаваца Црне Горе за укључење Владе Црне Горе у закључивање колективног уговора (без расправе) Материјал Закључци
15.Извјештај о реализацији Акционог плана за испуњавање завршних мјерила у Поглављу 27 - Животна средина и климатске промјене, за извјештајни период август 2021 - фебруар 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
16.Информација о преусмјеравању средстава са потрошачке јединице Завод за социјалну и дјечју заштиту на потрашачку јединицу Управа за катастар и државну имовину (без расправе) Материјал Закључци
III МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ РАДИ ДАВАЊА МИШЉЕЊА ИЛИ САГЛАСНОСТИ
17.Предлог мишљења на Амандман 4 на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама (предлагач посланик Дејан Ђуровић) (без расправе) Материјал Закључци
18.Предлог мишљења на амандмане (3) на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама (предлагач посланик Дејан Ђуровић) (без расправе) Материјал Закључци
19.Предлог одлуке о утврђивању коефицијената за зараде запослених у Јавној Установи Музеји и галерије Никшић (без расправе) Материјал Закључци
20.Предлог одлуке о утврђивању коефицијената за зараде запослених у Јавној установи Центар за културу „Војислав Булатовић – Струњо“ Бијело Поље (без расправе) Материјал Закључци
21.Предлог одлуке о утврђивању коефицијената за зараде запослених у Јавној установи Центар за подршку дјеци и породици Бијело Поље (без расправе) Материјал Закључци
22.Питања и предлози
22.1Информација о одређивању примјереног рока за извршење уговорне обавезе из Уговора о концесији на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Виницка“ на дијелу водотока Виницка ријека Материјал Закључци
22.2Предлог платформе о учешћу министра вањских послова Црне Горе Ђорђа Радуловића на пленарној сједници Конференције о будућности Европе у Стразбуру, од 8. до 11. априла 2022. године Материјал Закључци
22.3Предлог одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлуком Савјета Европске уније 2022/266/ЗВБП од 23. фебруара 2022. године као одговор на признавање подручја украјинских регија Доњецка и Лугањска које нијесу под контролом Владе Украјине и на наредбу руским снагама да ступе на та подручја Материјал Закључци
22.4Предлог одлуке о измјенама и допуни Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета Европске уније у односу на дјеловања која подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине Материјал Закључци
22.5Предлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета Европске уније с обзиром на дјеловања Русије којима се дестабилизује ситуација у Украјини Материјал Закључци
22.6Информација о престанку овлашћења министарке просвјете, науке, културе и спорта да представља и организује рад ЈУ Народни музеј Црне Горе Материјал Закључци
22.7Информација о помоћи комерцијалним ТВ емитерима са националном покривеношћу Материјал Закључци
НАПОМЕНА:
-Влада је одгодила одлучивање о тачки 22.7, а иновирана Информација је усвојена без одржавања сједнице 22. априла 2022. године. Материјал Закључци

Архива материјала са претходних сједница Владе Црне Горе:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?