Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана XИИ сједница Управног одбора за праћење сарадње Црне Горе и Италије у области животне средине

Објављено: 19.06.2009. 22:00 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана Дванаеста сједница Управног одбора црногорско-италијанске сарадње у области заштите животне средине. Сједницом је предсједавао министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, а у раду су учествовали министар туризма Предраг Ненезић, Корадо Клини генерални директор у Италијанском Министарству заштите животне средине, копна и мора Италије, министар пољопривреде шумарства и водопривреде Милутин Симовић као и чланови са италијанске и црногорске стране задужени за праћење реализације појединих питања. Том приликом размотрене су активности које су реализоване у првој половини 2009. године, и дате оцјене и препоруке у погледу омогућавања ефикасне реализације у предстојећем периоду, и то у вези са:

- Реалиазацијом активности по питању пројектовања еко-ефикасне зграде, при чему су дате позитивне оцјене и предложене мјере у погледу завршетка рада на припреми пројектне документације;

- Изградњом капацитета Националног овлашћеног тијела- ДНА Црне Горе задуженог за надзор над имплементацијом ЦДМ пројеката. С тим у вези договорен је план активности за изградњу капацитета Техничког оперативног тијела и констатован напредак у реализацији појединих пројеката. Нарочито је размотрен напредак у изради пројектне документације за Пројекат „Добијања биогаса са фарме у Спужу и Пројекат „ Сакупљање и спаљивање гаса на депонијама у Пљевљима и Никсицу“, те пројеката добијања енергије из биомасе-Беране и искоришћавање метана са градске депоније Подгорица:

- Имплементацијом Националне стратегије одрживог развоја, при чему је исказано задовољство реализацијом Менаџмент плана за развој одрживог туризма у Општини Колашин. Истовремено размотрене су нове иницијативе у сектору прехрамбене индустрије, и успостављања маринског заштићеног подручја, те израде одрживог приступног система за град Пераст и Водича за развој одрживог туризма у Општини Жабљак. Утврђен је план активности на реализацији наведених ннових иницијатива у области одрживог развоја у предстојећем периоду.

- Активностима које треба предузети у погледу презентације Конференције о одрживом развоју у контексту климатских промјена је на међуанродном нивоу, обезбијеђивању учешћа релевантних представника међународних организација, као и учешћа представника држава на високом нивоу, полазећи од успјешно организованог припремног састанка одржаног 13 маја, под окриљем Седамнаестог засиједања комисије Уједињених нација за одрживи развој. Истовремено посебно је акцентован значај консултација међу државама у циљу њиховог координираног учешћа на Конференцији која ће бити одржана 15-17. октобра о.г. у Црној Гори, на начин да се ојача индивидуална преговарачка позиција држава у развоју у региону Медитерана и региону Југо Источне Европе на предстојећој Конференцији страна уговорница УН Оквирне конвенције о климатским промјенама.


- Активности које се реализују у области унапрјеђења стања животне средине обалног подручја, нарочито у контексту реализације подршке спровођењу МЕДПОЛ програм у Црној Гори, и пројекта АДРИЦОСМ. Такође, размотрен је прогрес у погледу унапрјеђења институционалног и законодавног оквира у области управљања квалитетом ваздуха, посебно акцентујући значај активности на на зонирању територије Црне Горе према квалитету ваздуха и успостављању државне мреже за праћење кавлитета ваздуха. Резултат спроведених активности биће презентовани 22. и 23. јуна 2009. у Подгорици, као и активности у погледу подршке изради инвентара у оквиру Прве националне комуникације у вези са имплементацијом УН Оквирне конвенције о климатским промејнама и укључивању националних институција у ЕИОНЕТ систем извјештавања.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?