Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство уредјења простора и заштите животне средине организовало посјету градилишту Регионаног водовода за Црногорско приморје

Објављено: 09.07.2009. 22:40 Аутор: Насловна страна
Министарство уредјења простора и заштите животне средине организовало је данас, посјету градилишту Регионалног водовода за Црногорско приморје чија је изградња у његовој надлежности. Посјета је организована континенталној дионици коју чине:

-извориште Боље сестре са постројењем за производњу воде
- цјевовод од изворишта до пумпне станице Рељићи који дијелом пролази кроз плавна подручја у Зети и Црмничком пољу, а дијелом по дну Малог блата и Скадарског језера;

- пумпна станица Рељићи која служи за препумпавање воде из Црмничког поља према Црногорском приморју;

- хидро-технички тунел Созина кроз који се полаже цјевовод између пумпне станице Рељићи до резервоара Ђурмани. Овај тунел, лоциран поред саобраћајног тунела Созина служи и као евакуациони тунел у случају акцидента у саобраћајном тунелу;

- резервоар Ђурмани као главна акумулација воде у систему и из којег се вода дистрибуира према крајњим корисницима, тј. локалним водоводима у општинама Црногорског приморја.

Прилоком посјете, госте је дочекао Директор ЈП Регионални Водовод Зоран Бошњак, као и надзорници радова на свакој од четири посјећене локације, који су обезбиједили информације о пројекту и планираној динамици реализације.

Изградња изворишта и постројења боље сестре и пумпне станице Рељићи, као и санација резервоара Ђурмани ради компанија Јединство- Ужице, Србија, континентални цјевовод Боље сестре – Ђурмани ради компанија Штрабаг- Аустрија, а на санацији хидро-техничког тунела Созина ради компанија Алпине – Аустрија.

Завршетак регионалног водовода за Црногорско приморје дугорочно ће ријешити недостатак воде за пиће дуж наше обале током љетњег периода, тј. у јеку туристичке сезоне. Капацитет система, односно количина воде која се регионалним водоводом доводи на црногорско приморје је 1500 лит/сец. Ова количина одговара капацитету постојећих локалних изворишта на приморју током љетњег сушног периода што значи да ће се расположиве количине воде на црногорском приморју изградњом регионалног водовода повећати за око 100%.

Овим системом, након његове изградње, управљаће Јавно предузеће “Регионални водовод црногорско приморје” Будва, које ће имати задатак да потребне количине воде из регионалног водовода испоручи локалним водоводним предузећима у општинама црногорског приморја. Локални водоводи ће преузету воду транспортовати до крајњих потрошача, домаћинстава и привреде на приморју.

Регионални водовод за општине Бар, Будва, Тиват и Котор ће бити завршен до краја 2009. године, након чега слиједи пуштање система у пробни рад. Систем ће у цјелости бити спреман до почетка љетње туристичке сезоне 2010.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?