Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представник Министарства уређења простора И заштите животне средине на Састанку националних координатора за сарадњу са Медитеранским акционим планом

Објављено: 10.07.2009. 19:48 Аутор: Насловна страна
Састанак националних координатора за сарадњу са Медитеранским акционим планом (УНЕП/МАП) одржава се у Атини од 7-11. јула. На овом састанку који представља завршни припремни састанак за 21 државу медитеранског региона и ЕУ у контексту припреме Шеснаестог састанка страна уговорница Барселонске конвенције на министартском нивоу као представник Црне Горе учествује Јелена Кнежевић, национални координатор за сарадњу са Медитеранским акционим планом. Шпанија предсједава састанком, док су учесници састанка копредсједавање и извјештавање повјерили представницима Египта, Марока, Либије и Црне Горе.

Након више од три деценије постојања, Медитераснки акциони план успостављен као први регионалнли програм за заштиту мора у оквиру Програма Уједињених нација за животну средину, налази се у фази ускладјивања свог дјеловања са текућим процесима: реформе међународног система управљања у области заштите животне средине, суочавања са изазовима ублажавања и избјегавања утицаја климастких промјена, те заустављања губитка биодиверзитета, нарочито обалног и маринског као ресурсне основе за економски развој медитеранских земаља. Истовремено дискусија је нарочито фокусирана на оставривање синергије у дјеловању МАП-а и имплементацији Барселонске конвенције са активностима Уније за Медитеран, као једног од најзначајних политичких процеса јачања сарадње у овом региону, те планом активности Иницијативе Европске Уније за деполуцију Медитерана до 2020. године-ХОРИЗОН 2020.

Током учешћа у дискусији, представник Црне Горе нагласио је значај имплементације екосистемског приступа у управљању човјековим активностима које утичу на стање морског и обалног екосистема, примјене интегрисаног управљања обалним подручјима, интегрисаног спровођења мјера очувања биодиверзитета и редукције нивоа емисије полутаната из копнених извора и извора на мору, као и јачања капацитета за управљање хемикалијама у циљу подршке спровођењу програма чистије производње и редукције нивоа емисија из копнених извора загађења. Учесници су посебно акцентовали значај транспозиције националних приоритета у пројектне активности које ће у предстојећем петогодишњем периоду бити спроведене у оквири Стратешког партнерства за велики екосистем Медитерана (партнерство УНЕП/МАП-а/Свјетске банке/Глобалног фонда за животну средину), за потребе чијег спровођења су обезбијеђена грант и кредитна средствау износу од 200 милиона ЕУР.

На састанку ће бити одобрен сет предлога одлука за достављање на разматрање и усвајање министрима медитеранских држава на предстојећем Састанку страна уговорница. Поред темастких на састанку ће бити одобрени и предлози који имају за циљ спровођење институционалне реформе функционисања МАП-а и успостављања система одговорности и наканада за штете узроковане према животној средини. Поред двогодишњег Програма рада за период 2010 - 2011. година на сасатанку је размотрен и Петогодишњи индикативни програм, и утврђени Дневни ред и Нацрт Декларације која ће бити донијета на Шеснаестом састанку срана уговорница Барселонске конвенције, од 3-5 новембра, о.г. у Маракешу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?