Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Сусрет Гвозденовић- Армитаж - Олтерс

Објављено: 16.07.2009. 20:59 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић представио је данас директору и регионалном координатору Свјетске Банке за земље Југоисточне Европе Џејн Армитаж и Сталном представнику Свјетске Банке у Црној Гори Јан Петер Олтерсу циљеве Владе Црне Горе у области животне средине, као и тренутно стање пројеката чија се реализација значајним дијелом финансира из средстава Свјетске Банке.
Представници Свјетске Банке су позитивним оцијенили напоре које Црна Гора улаже у очување квалитета животне средине. Указали су и да је потреба очувања животне средине све више присутна у плановима за развој економије у многим земљама у свијету, јер очувана животна средина све више представља компартаивну предност за привредни развој, а посебно развој туризма. На путу оставарења тих циљева државе, надлежне институције би требало посебну пажњу да посвете едукацији као неопходном услову за очување и унапрјеђење квалитета животне средине.

Такође је оцијењено да је ново Министарство уређења простора и заштите животне средине шанса да се обезбиједи синергија уређења простора и урбанизма са једне и одрживог развоја и заштите животне средине са друге стране. Представљен је и значај експертских капацитета за Црну Гору у области животне средине и указано је да је Црна Гора направила велики помак ка хармонизацији законодавства из ове области.
На састанку је закључено да је едукацијом потребно ставити нагласак на поштовање ове регулативе, са циљем мијењања свијести становништва и стављања до знања колико животна средина и питање енергетске ефикасности могу утицати на квалиет живота грађана, и то не само у смислу средине у којој живимо, него и у побољшања бизнис амбијента. Разговарано је и о будућим моделима сарадње и указано да је од изузетног начаја да Црна Гора обезбиједи квалитетну заштиту и управљање постојећим заштићеним подручјима прије него уђе у процедуру дефинисања нових.

Министар Гвозденовић је нагласио да би за Црну Гору била веома важна финансијска подршка Свјетске Банке у започетим пројектима санација постојећих локација на којима се одлаже отпад.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?