Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: ХЕ на Морачи шанса за Црну Гору

Објављено: 21.07.2009. 22:25 Аутор: Насловна страна
Министарство уредјења простора и заштите животне средине је још увијек у процесу израде Стратешке процјене утицаја на животну средину хидроелектрана на ријеци Морачи, а тај процес, уколико се жели достићи планирани кавлитет, захтијева пролазак кроз неколико фаза.

Наиме, након завршетка Стратешке процјене утицаја на животну средину, ревизију документа ће урадити тим најеминентнијих стручњака ЦАНУ-а.

Након ревизије Министарство ће Влади доставити документ на усвајање, а након усвајања документ ће се наћи на јавној расправи и том приликом ће градјанство и стручна лица имати могућност да дају своје видјење овог пројекта.
Министарство економије и Министарство уредјења простора и заштите животне средине интензивно раде на квалитетној Стратешкој процјени утицаја на животну средину, а оне сугестије добијене током јавне расправе које стручни тим буде процијенио да су у складу са плановима Владе Црне Горе биће уважене и инкорпориране у Стратешку процјену. Планови Владе на првом мјесту укључују свијест о важности канјона Мораче и очувању његовог биодиверзитета, јер, Црна Гора се управо опредијелила за искоришћавање великог хидро-потенцијала као облика производње енергије који не ствара ефекат стаклене баште и не загадјује околину.

Такодје, имплементација овог пројкта резултираће модерном инфарструктуром о области енергетике и рјешавањем проблема дефицита електричне енергије, а истовремено задовољиће социјални аспект посебно у дијелу отварања нових радних мјеста али и креирања брана које у свом окружењу имају изражене рекреативно-спортске и туристичке капацитете.

Министарство уредјења простора и заштите животне средине свакако поздравља инцијативе каква је иницијатива Свјетског фонда за животну средину и НВО Греен хоум при изради Студија процјена ризика изградње брана на ријеци Морачи и сматра укључивање НВО сектора у пројекат веома корисним и неопходним за успјешну припрему и реализацију једног оваквог пројекта који је од изузетне важности за читаву Црну Гору.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?