Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: HE na Morači šansa za Crnu Goru

Objavljeno: 21.07.2009. 22:25 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine je još uvijek u procesu izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu hidroelektrana na rijeci Morači, a taj proces, ukoliko se želi dostići planirani kavlitet, zahtijeva prolazak kroz nekoliko faza.

Naime, nakon završetka Strateške procjene uticaja na životnu sredinu, reviziju dokumenta će uraditi tim najeminentnijih stručnjaka CANU-a.

Nakon revizije Ministarstvo će Vladi dostaviti dokument na usvajanje, a nakon usvajanja dokument će se naći na javnoj raspravi i tom prilikom će gradjanstvo i stručna lica imati mogućnost da daju svoje vidjenje ovog projekta.
Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine intenzivno rade na kvalitetnoj Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, a one sugestije dobijene tokom javne rasprave koje stručni tim bude procijenio da su u skladu sa planovima Vlade Crne Gore biće uvažene i inkorporirane u Stratešku procjenu. Planovi Vlade na prvom mjestu uključuju svijest o važnosti kanjona Morače i očuvanju njegovog biodiverziteta, jer, Crna Gora se upravo opredijelila za iskorišćavanje velikog hidro-potencijala kao oblika proizvodnje energije koji ne stvara efekat staklene bašte i ne zagadjuje okolinu.

Takodje, implementacija ovog projkta rezultiraće modernom infarstrukturom o oblasti energetike i rješavanjem problema deficita električne energije, a istovremeno zadovoljiće socijalni aspekt posebno u dijelu otvaranja novih radnih mjesta ali i kreiranja brana koje u svom okruženju imaju izražene rekreativno-sportske i turističke kapacitete.

Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine svakako pozdravlja incijative kakva je inicijativa Svjetskog fonda za životnu sredinu i NVO Green houm pri izradi Studija procjena rizika izgradnje brana na rijeci Morači i smatra uključivanje NVO sektora u projekat veoma korisnim i neophodnim za uspješnu pripremu i realizaciju jednog ovakvog projekta koji je od izuzetne važnosti za čitavu Crnu Goru.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?