Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана прес конференција поводом презентације приручника за смјештајне објекте Дивља љепота

Објављено: 23.07.2009. 23:07 Аутор: Насловна страна
Министар туризма Предраг Ненезић, министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић и регионални директор ГТЗ-а (Њемачко друштво за техничку сарадњу) за Западни Балкан Тхомас Wалдрафф одржли су данас, пресс конференцију поводом презентације приручника за смјештајне објекте Дивља љепота (Wилд Беаутy Ресортс).

Том приликом, министар Ненезић је представио сам концепт развоја, иновативних, еколошки ефикасаних, смјештајних објеката Wилд Беаутy Ресортс на сјеверу и у централној регији државе,
истичући да је такав пројекат настао у оквиру сарадње Министарства туризма, Министарства уређења простора и заштите животне средине и ГТЗ-а, као и да је у складу са опредјелјенјем Црне Горе за развој одрживог, еколошки прихватљивог туризма.
Сходно међународним економским подацима који показују да сектор хотелијерства у оквиру туристичке привреде традиционално ствара и до 70% укупних прихода од туризма, Влада је у Стратегији развоја туризма Црное Горе до 2020. године за циљ поставила повећање броја туристичких смјештајних капацитета у средишњем и сјеверном региону, за приближно 12.000 лежаја у хотелима и смјештају хотелског типа. Нови развој усмјерен је ка стварању јединствене врсте капацитета који одговарају новом стилу живота, који ће имати тражене предуслове за дуго очекивани економски развој овог региона и отварање нових радних мјеста.
Министар је саопштио да се, у циљу повећања запослености, остваривања бољег животног стандарда и заустављања миграција становништва са сјевера, а пратећи актуелне трендове када су у питању развој туризма и одрживи развој уопште донијета одлука о стварању иновативног, еколошки ефикасаног хотелског производа и да је један од врло важних корака ка том циљу креирање концепта изградње насеља који задовољавају све савремене услове за боравак туриста, који су интегрисани у природу и у складу са традицијом локалне архитектуре, а који с друге стране задовољавају све принципе заштите животне средине, користе обновљиве изворе енергије итд.
Министар је додао да је важно да туристима пружимо карактеристично искуство и омогућимо им да уживају у ономе што је аутентично у Црној Гори као и да на прави начин искористимо богате природне потенцијале како бисмо брендирали наш туристички производ посебно када су у питању сјеверни и централни дио државе.
У приручнику за смјештајне објекате који су названи Wилд Беаутy Ресортс дати су специфични критеријуми и смјернице за њихову изградњу, укључујући основну процјену локације, садржаје хотела и ризорта и свеобухватно еколошко разматрање. Конципиран је као практичан урбанистичко-технички водич за инвеститоре, извођаче радова, архитекте и хотелске посленике, приликом израде студија локација, те као подстрек инвеститорима и извођачима радова да ангажују реномиране просторне планере и архитекте да им помогну у изградњи нове генерације економски и еколошки одрживих wилд беаутy ризорта и wилд беаутy Ецо лодге са нултим емисијама угљен-диоксида у Црној Гори.

Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, упознајући присутне са начином имплементације овог пројекта, нагласио је да циљ који је дефинисан у приручнику мора бити имплементиран у просторно планској документациј. Поред тога он је истакао да ГТЗ ради на много пројеката са Владом Црне Горе, везаним за енергетску ефикасност, дефинисање стандарда који би требало да олакшају рад планерима, архитектама итд.
Нагласио је да је циљ да се пројектовање ради на основу традиционалне архитектуре која би се успјешно уклопила у природни амбијент, пренос интернационалног знања уз ангажовање младих стручњака из области архитектуре са наших простора биће основа и предстојећих пројеката просторног планирања за Бјеласицу и Комове односно за планирани пројекат за област Дурмитора.
Говорећи о садашњим и будућим активностима Гвозденовић је саопштио да је знатан број младих стручњака из Црне Горе ангажован да ради на овим пројектима, као и да ће Министарство уређења простора и заштите животне средине и даље радити на јачању капацитета уз неопходну подршку ГТЗ-а.

Регионални директор ГТЗ-а за Западни Балкан Тхомас Wалдрафф истакао је да су туризам, архитектура и планинарење међусобно тијесно повезани, као и да се традиционална архитектура мора комбиновати са модерном архитектуром али да се притом не смије угрозити природна равнотежа.
Том приликом, он је оцијенио да црногорски туризам биљежи добре резултате и у овој години, упркос глобалној економској кризи, и да ће резултати бити приближни прошлогодишњим, што доводи Црну Гору у много бољу позицију у односу на сусједне државе.
По његовом мишљењу Црна Гора иако мора још доста тога да уради, усмјерава свој туристички производ на праве вриједности, и напредак је видан, а повезивањем планинског и приморског туризма у један пакет услуга створиће веома јаку позицију што ће представљати савршену основу за раст економије и раст и развој туризма.

Wалдраф је саопштио да ће ГТЗ и даље пружати подршку нашој држави у секторима просторног планирања, архитектуре, економске ефикасности, туризма по питању маркетинга, развоју wилд беаутy пројеката итд. А обзиром на чињеницу да се све више грађевинских компанија из Њемачке интересује да ради у нашој земљи, настојаће да унаприједе и тај вид сарадње.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?