Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana pres konferencija povodom prezentacije priručnika za smještajne objekte Divlja ljepota

Objavljeno: 23.07.2009. 23:07 Autor: Naslovna strana
Ministar turizma Predrag Nenezić, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović i regionalni direktor GTZ-a (Njemačko društvo za tehničku saradnju) za Zapadni Balkan Thomas Waldraff održli su danas, press konferenciju povodom prezentacije priručnika za smještajne objekte Divlja ljepota (Wild Beauty Resorts).

Tom prilikom, ministar Nenezić je predstavio sam koncept razvoja, inovativnih, ekološki efikasanih, smještajnih objekata Wild Beauty Resorts na sjeveru i u centralnoj regiji države,
ističući da je takav projekat nastao u okviru saradnje Ministarstva turizma, Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i GTZ-a, kao i da je u skladu sa opredjeljenjem Crne Gore za razvoj održivog, ekološki prihvatljivog turizma.
Shodno međunarodnim ekonomskim podacima koji pokazuju da sektor hotelijerstva u okviru turističke privrede tradicionalno stvara i do 70% ukupnih prihoda od turizma, Vlada je u Strategiji razvoja turizma Crnoe Gore do 2020. godine za cilj postavila povećanje broja turističkih smještajnih kapaciteta u središnjem i sjevernom regionu, za približno 12.000 ležaja u hotelima i smještaju hotelskog tipa. Novi razvoj usmjeren je ka stvaranju jedinstvene vrste kapaciteta koji odgovaraju novom stilu života, koji će imati tražene preduslove za dugo očekivani ekonomski razvoj ovog regiona i otvaranje novih radnih mjesta.
Ministar je saopštio da se, u cilju povećanja zaposlenosti, ostvarivanja boljeg životnog standarda i zaustavljanja migracija stanovništva sa sjevera, a prateći aktuelne trendove kada su u pitanju razvoj turizma i održivi razvoj uopšte donijeta odluka o stvaranju inovativnog, ekološki efikasanog hotelskog proizvoda i da je jedan od vrlo važnih koraka ka tom cilju kreiranje koncepta izgradnje naselja koji zadovoljavaju sve savremene uslove za boravak turista, koji su integrisani u prirodu i u skladu sa tradicijom lokalne arhitekture, a koji s druge strane zadovoljavaju sve principe zaštite životne sredine, koriste obnovljive izvore energije itd.
Ministar je dodao da je važno da turistima pružimo karakteristično iskustvo i omogućimo im da uživaju u onome što je autentično u Crnoj Gori kao i da na pravi način iskoristimo bogate prirodne potencijale kako bismo brendirali naš turistički proizvod posebno kada su u pitanju sjeverni i centralni dio države.
U priručniku za smještajne objekate koji su nazvani Wild Beauty Resorts dati su specifični kriterijumi i smjernice za njihovu izgradnju, uključujući osnovnu procjenu lokacije, sadržaje hotela i rizorta i sveobuhvatno ekološko razmatranje. Koncipiran je kao praktičan urbanističko-tehnički vodič za investitore, izvođače radova, arhitekte i hotelske poslenike, prilikom izrade studija lokacija, te kao podstrek investitorima i izvođačima radova da angažuju renomirane prostorne planere i arhitekte da im pomognu u izgradnji nove generacije ekonomski i ekološki održivih wild beauty rizorta i wild beauty Eco lodge sa nultim emisijama ugljen-dioksida u Crnoj Gori.

Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, upoznajući prisutne sa načinom implementacije ovog projekta, naglasio je da cilj koji je definisan u priručniku mora biti implementiran u prostorno planskoj dokumentacij. Pored toga on je istakao da GTZ radi na mnogo projekata sa Vladom Crne Gore, vezanim za energetsku efikasnost, definisanje standarda koji bi trebalo da olakšaju rad planerima, arhitektama itd.
Naglasio je da je cilj da se projektovanje radi na osnovu tradicionalne arhitekture koja bi se uspješno uklopila u prirodni ambijent, prenos internacionalnog znanja uz angažovanje mladih stručnjaka iz oblasti arhitekture sa naših prostora biće osnova i predstojećih projekata prostornog planiranja za Bjelasicu i Komove odnosno za planirani projekat za oblast Durmitora.
Govoreći o sadašnjim i budućim aktivnostima Gvozdenović je saopštio da je znatan broj mladih stručnjaka iz Crne Gore angažovan da radi na ovim projektima, kao i da će Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i dalje raditi na jačanju kapaciteta uz neophodnu podršku GTZ-a.

Regionalni direktor GTZ-a za Zapadni Balkan Thomas Waldraff istakao je da su turizam, arhitektura i planinarenje međusobno tijesno povezani, kao i da se tradicionalna arhitektura mora kombinovati sa modernom arhitekturom ali da se pritom ne smije ugroziti prirodna ravnoteža.
Tom prilikom, on je ocijenio da crnogorski turizam bilježi dobre rezultate i u ovoj godini, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, i da će rezultati biti približni prošlogodišnjim, što dovodi Crnu Goru u mnogo bolju poziciju u odnosu na susjedne države.
Po njegovom mišljenju Crna Gora iako mora još dosta toga da uradi, usmjerava svoj turistički proizvod na prave vrijednosti, i napredak je vidan, a povezivanjem planinskog i primorskog turizma u jedan paket usluga stvoriće veoma jaku poziciju što će predstavljati savršenu osnovu za rast ekonomije i rast i razvoj turizma.

Waldraf je saopštio da će GTZ i dalje pružati podršku našoj državi u sektorima prostornog planiranja, arhitekture, ekonomske efikasnosti, turizma po pitanju marketinga, razvoju wild beauty projekata itd. A obzirom na činjenicu da se sve više građevinskih kompanija iz Njemačke interesuje da radi u našoj zemlji, nastojaće da unaprijede i taj vid saradnje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?