Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење : Радионица на тему: Уређење простора, изградња објеката и заштита животне средине у Црној Гори -Теорија и пракса, од идеје до реализације

Објављено: 30.07.2009. 21:53 Аутор: Насловна страна
Министарство уређења простора и заштите животне средине и међународне компаније Аруп и Савиллис организовали су радионицу на тему: Уређење простора, изградња објеката и заштита животне средине у Црној Гори -Теорија и пракса, Од идеје до реализације.
На радионици је међународним експертима, представницима Владе, локалне самоуправе, домаћим и иностраним компанијама презентовано стање у области уредјења простора у Црној Гори (израда планова, спровођење планова и уређивање грађевинског земљишта), изградњи објеката (издавање грађевинске дозволе, градња објеката и издавање употребне дозволе) и заштити животне средине.
Циљ радионице је да се, кроз презентацију примјера из праксе који дају добре резултате, али и оних који се нијесу показали као добри у реалној ситуацији, дефинишу нова и још квалитенија рјешења у сусрет изазовима изградње који очекују Црну Гору у наредном периоду.
Министар уредјења простора и заштите животне срединеБранимир Гвозденовић је, отварајући радионицу, истакао да је одрживи просторни развој, који уважава све природне карактеристике Црне Горе, али и економске параметре који морају довести до тога да грађани Црне Горе остваре животни стандард грађана Европске Уније, гарант европске будућности наших грађана, посебно генерација које долазе.

Влада Црне Горе и Министарство уређења простора и заштите животе средине имају јасну визију да кроз планске документе и реалну изградњу стреме уравнотеженом регионалном и економском развоју. Просторним планирањем у Црној Гори желимо створити амбијент за квалитетнији живот становника што уједно подразумјева и простор за реализацију многобројних инвестиција које ће томе допринијети. Имајући ово у виду Влада ЦГ и Министарство уредјења простора и заштите животне средине чине напоре да оснаже капацитете просторног планирања у Црној Гори., истакао је Гвозденовић.

Смјернице које су добијене на Радионици су усмјерене и у правцу измјене постојће законске регулативе у области планирања и ускладјивања са законодавством ЕУ. На састанку је истакнут велики напор који је био усмјерен у претходном период у циљу доносења државних планских докумената, а посебно је наглашен значај израде плана за Бјеласицу и Комове, Дурмитора, Скадарско језеро и приобални простор- изјавио је Гвозденовић.
На Радионици је било ријечи и о проблему бесправне градње у Црној Гори. Наглашен је огроман прогрес у тој области, нарочито од доносења Кривичног законика, гдје је дефинисано да је бесправна градња кривично дјело. Констатовано је да је нови Закон о уређењу простора и изградњи објеката елиминисао бројне баријере које су постојале у претходном периоду.
Очекујем да ћемо ускоро са Тужилштвом и Управом полиције потписати Меморандум о заједничком дјеловању који ће повећати ефикасност у заштити простора Црне Горе и сузбијању појаве бесправне градње., казао је министар Гвозденовић.
Цхарлес Wестон Бакер ( Чарлс Вестон Бејкер ) руководилац међународног одјељења за стамбена и туристичка насеља из компаније Савиллс нагласио је да Црна Гора иде у правцу стварања позитивног окружења за адекватни економски развој, а највеће богатство Црне Горе на њеном путу су њена природа, људи, култура и традиција.
Многи учесници данас су поменули процес планирања у Црној Гори. То је веома компликован процес и не може да траје кратко. Црна Гора у том дијелу прави праве кораке, а све у циљу стварања адекватних услова за економски развој. Савилис и Аруп су компаније са глобалним искуством и наша је жеља је да вама пренесемо своја искуства и знања, то свакако радимо на пројектима у Колашину и Улцињу, а нарочито смо поносни на пројекат Острво Свети Марко, који ће бити првокласна туристичка дестинација и нова вриједност за Црну Гору., рекао је Бакер.
Радионица ће бити настављена и сјутра када ће бити презентована област животне средине.
Компанија Аруп има преко 10 хиљада запослених у више од 90 канцеларија у 37 држава а дјелује на три главна глобална подручја изградња, инфраструктура и консалтинг.
Компанија Савиллс је установљена 1855. године и водећа је међународна компанија која се бави услугама у области некретнина која се котира на Лондонској берзи. Запошљава око 18,500 људи и има 259 канцеларија у 27 држава. Имају динамичан раст у задњим годинама и веома јаку глобалну позицију. Савиллс пружа професионалне и консултантске услуге везане за комерцијалне послове, тржиште станова, тржиште пољопривреде и туристичко тржиште и са богатим искуствоом у продаји некретнина широм УК, Европске уније, Средњег истока и Кариба постаје синоним за луксуз у свијету некретнина.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?