Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства уређења простора и заштите животне средине

Објављено: 04.08.2009. 01:36 Аутор: Насловна страна
У Скадру је 21. јула 2009. године, у организацији Регионалног центра за животну средину (РЕЦ) Албаније, одржана трибина на тему Процјена утицаја изградње хидроелектране Ашта на ријеци Дрим. Трибини су присуствовали чланови радне групе која је израдила Елаборат процјене утицаја на животну средину за тај пројекат, НВО из Албаније и Црне Горе, независни експерт Мартин Шнајдер, као и представници црногорске Агенције за заштиту животне средине.
Министарство уређења простора и заштите животне средине истиче да није званично обавијештено о припремама сусједне Албаније за изградњу хидроелектране Ашта на Дриму. Када будемо добили званичне информације, бићемо у позицији да говоримо о могућем утицају и евенталним посљедицама тог пројекта на Национални парк Скадарско језеро и на ријеку Бојану.
Из Агенције за заштиту животне средине наглашавају да нијесу, до јавне расправе, били информисани о том пројекту, наглашавајући да је Република Албанија ратификовала ЕСПОО конвенцију, према којој су земље потписнице дужне да за пројекте који могу имати утицај на животну средину, укључе експерте земље сусједа у поступак процјене утицаја пројекта на животну средину.
Црна Гора и Република Албанија добро сарадјују, између осталог, и у области енергетике, нарочито у оквиру Енергетске заједнице.
Влада Црна Гора ће о свим пројектима, који се реализују у оквиру Стратегије развоја енергетике до 2025. године, информисати Републику Албанију и очекује да ће и Влада Албаније, за пројекте код којих се препознаје прекогранични утицај на животну средину, дјеловати на исти начин.
Црна Гора изражава наду да ће двије земље у духу досадашње добре сарадње пронаћи рјешења на пољу заштите животне средине и енергетике, која ће бити корисна за читав регион, посебно у циљу трајног очувања заједничких природних ресурса.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?