Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine

Objavljeno: 04.08.2009. 01:36 Autor: Naslovna strana
U Skadru je 21. jula 2009. godine, u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) Albanije, održana tribina na temu Procjena uticaja izgradnje hidroelektrane Ašta na rijeci Drim. Tribini su prisustvovali članovi radne grupe koja je izradila Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za taj projekat, NVO iz Albanije i Crne Gore, nezavisni ekspert Martin Šnajder, kao i predstavnici crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine.
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine ističe da nije zvanično obaviješteno o pripremama susjedne Albanije za izgradnju hidroelektrane Ašta na Drimu. Kada budemo dobili zvanične informacije, bićemo u poziciji da govorimo o mogućem uticaju i eventalnim posljedicama tog projekta na Nacionalni park Skadarsko jezero i na rijeku Bojanu.
Iz Agencije za zaštitu životne sredine naglašavaju da nijesu, do javne rasprave, bili informisani o tom projektu, naglašavajući da je Republika Albanija ratifikovala ESPOO konvenciju, prema kojoj su zemlje potpisnice dužne da za projekte koji mogu imati uticaj na životnu sredinu, uključe eksperte zemlje susjeda u postupak procjene uticaja projekta na životnu sredinu.
Crna Gora i Republika Albanija dobro saradjuju, između ostalog, i u oblasti energetike, naročito u okviru Energetske zajednice.
Vlada Crna Gora će o svim projektima, koji se realizuju u okviru Strategije razvoja energetike do 2025. godine, informisati Republiku Albaniju i očekuje da će i Vlada Albanije, za projekte kod kojih se prepoznaje prekogranični uticaj na životnu sredinu, djelovati na isti način.
Crna Gora izražava nadu da će dvije zemlje u duhu dosadašnje dobre saradnje pronaći rješenja na polju zaštite životne sredine i energetike, koja će biti korisna za čitav region, posebno u cilju trajnog očuvanja zajedničkih prirodnih resursa.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?