Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представници Хурдзан / Фрy Енвиронментал Голф Десигн-а, једне од најреномиранијих компанија у области планирања и пројектовања голф терена у свијету у посјети Министарству уредјења простора и заштите животне средине

Објављено: 20.08.2009. 19:43 Аутор: Насловна страна
Представници америчке Хурдзан / Фрy Енвиронментал Голф Десигн компаније, лидера у области планирања и пројектовања голф терена у свијету, разговарали су са Министром уредјења простора и заштите животне средине Бранимиром Гвозденовићем у просторијама Министарства.

Током састанка изложене су генералне предности али и реалне могућности изградње голф терена на тлу Црне Горе. Закључено је да би дугорочни ефекти изградње могли да буду изузетно значајни односно да би првокласни голф терен постао међународна дестинација за одмор, која би у годинама које долазе довела много бизниса у земљу, а хотели и инвеститори туристичких дестинација би тада имали још један елемент који могу да понуде гостима уз остале услуге.

Представници Хyрдзан/Фрy Десигна изложили су да је најважнија карактеристика сјајног угођаја у голфу поглед у оквиру терена и са терена и да Црна Гора стога има велики потенцијал да постане нова Мека за играче голфа.

Комплетна потенцијална изградња голф терена ће се сагледати кроз еколошку призму рекао је Гвозденовић. Он је такдје нагласио важност постојања плана за развој голфа у Црној Гори као продужетка Простоног Плана Црне Горе с обзиром да тренутно не постоји план дефинисања локација за голф терене. Циљ плана био би давање највиших стандарда, еко-односа према изградњи терена, позиционирање могућих локација, објашњавање бенефита, дефинисање односа измедју терена и туризма и др.

Представници Хурдзан / Фрy Голф Десигна сложили су се да је таква студија изводљива и да се, у партнерству са пројектантима, терени могу пројектовати са повољном финансијском конструкцијом, а истовремено тако да се у потпуности очува отворена природа за дивље животиње, да се повећа вегетација којом се смањује дејство гасова са ефектом стаклене баште, да се спријечи ерозија и скупљају воде које природно отичу. Што се тиче пројектовања терена у еко-свијетлу, изложено је да су модерне технике пројектовања еколошких голф терена такве да смањују коришћење воде, ђубрива, пестицида и фосилних горива и да су, у поређењу са другим врстама уређења простора, голф терени једни од најбољих чувара животне средине. Учесници на састанку сложили су се да голф терен, кад је адекватно пројектован, изграђен и вођен, може да буде и огромно еколошко богатство; нарочито на разноликим црногорским пејзажима са умјереном климом.

На крају састанка, закључено је да Црна Гора има потецијала за изградњу голф терена, да би то умногоме допринијело развоју бизниса земље, привлачењу инвестиција, развоју туризма, повећању радних мјеста за локално становништво, али да је, на првом мјесту потребно спровести опсежна истраживања потенцијалних локација са стручног и посебно еколошког аспекта и на основу добијених информација сачинити даљи план дјеловања.

Компанија Хурдзан / Фрy Енвиронментал Голф Десигн основана 1957. лидер је у области планирања и пројектовања голф терена у свијету. Ради на четири континента, на пројектима у Ј.Кореји, Тајланду, Костарици, Италији, Француској, Португалу, Сицлији.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?