Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић боравио данас у посјети Министарству заштите околиша, просторног уређења и градитељства Републике Хрватске

Објављено: 08.09.2009. 01:15 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић са сарадницима боравио је данас у посјети Министарству заштите околиша, просторног уређења и градитељства Републике Хрватске. Током боравка у Загребу, министар Гвозденовић се сусрео са министрицом Марином Матуловић Дропулић и представницима институција у области заштите животне средине и планирања и уређења простора.

У разговору су размијењена искуства о току реформи институционално-законодавног оквира двију држава, нарочито у контексту обавеза у процесу европских интеграција. Указано је на значај оснаживања узајамне односа кроз омогућавање континуиране сарадње на свим нивоима, те сарадње у регионалним и мултилатералним оквирима дјеловања.

У области заштите животне средине постигнут је договор о преносу знања и искустава у процесу европких интеграција, посебно са аспекта припрема за отпочињање преговора са ЕУ, као и у контексту имплементације међународних уговора и реализације кључних приоритета у оквиру сарадње на Јадрану. Нарочито су размотрена питања релевантна за унапређење система управљања отпадом, те унапрјеђење техничких капацитета у области заштите ваздуха, вода, земљишта.

Поред значаја усклађивања националног законодавства и техничких стандарда и прописа у процесу изградње објеката, апострофиран је и значај размјене искустава у области планирања и уређења простора, доношења и примјене просторно-планске документације, те усмјеравања тока инвестиција у складу са принципима одрживог просторног развоја. У том контексту посебно су размотрена питања од значаја за одрживи развој обалних подручја двију држава, обзиром на њихов значај у контексту националног развоја, као и улагања инвеститора.

Током сусрета размотрена су и питања од занчаја за регулисање комуналне и стамбене политике и унапређење управних функција у тим областима.

У циљу стварања основе за контунуирану и ефикасни сарадњу двију страна, договорено је потписивање билатералног споразума о сарадњи у обалсти заштите животне средине, уређења простора и изградње објеката.

Посјета је завршена упознавањем са радом Еколошког склада Републике Хрватске.

Делегација Министарства заштите животне средине и уређена простора Црне Горе сјутра ће на нивоу помоћника министара посјетити ресорно министарство и институције Републике Словеније.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?