Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović boravio danas u posjeti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske

Objavljeno: 08.09.2009. 01:15 Autor: Naslovna strana
Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović sa saradnicima boravio je danas u posjeti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske. Tokom boravka u Zagrebu, ministar Gvozdenović se susreo sa ministricom Marinom Matulović Dropulić i predstavnicima institucija u oblasti zaštite životne sredine i planiranja i uređenja prostora.

U razgovoru su razmijenjena iskustva o toku reformi institucionalno-zakonodavnog okvira dviju država, naročito u kontekstu obaveza u procesu evropskih integracija. Ukazano je na značaj osnaživanja uzajamne odnosa kroz omogućavanje kontinuirane saradnje na svim nivoima, te saradnje u regionalnim i multilateralnim okvirima djelovanja.

U oblasti zaštite životne sredine postignut je dogovor o prenosu znanja i iskustava u procesu evropkih integracija, posebno sa aspekta priprema za otpočinjanje pregovora sa EU, kao i u kontekstu implementacije međunarodnih ugovora i realizacije ključnih prioriteta u okviru saradnje na Jadranu. Naročito su razmotrena pitanja relevantna za unapređenje sistema upravljanja otpadom, te unaprjeđenje tehničkih kapaciteta u oblasti zaštite vazduha, voda, zemljišta.

Pored značaja usklađivanja nacionalnog zakonodavstva i tehničkih standarda i propisa u procesu izgradnje objekata, apostrofiran je i značaj razmjene iskustava u oblasti planiranja i uređenja prostora, donošenja i primjene prostorno-planske dokumentacije, te usmjeravanja toka investicija u skladu sa principima održivog prostornog razvoja. U tom kontekstu posebno su razmotrena pitanja od značaja za održivi razvoj obalnih područja dviju država, obzirom na njihov značaj u kontekstu nacionalnog razvoja, kao i ulaganja investitora.

Tokom susreta razmotrena su i pitanja od zančaja za regulisanje komunalne i stambene politike i unapređenje upravnih funkcija u tim oblastima.

U cilju stvaranja osnove za kontunuiranu i efikasni saradnju dviju strana, dogovoreno je potpisivanje bilateralnog sporazuma o saradnji u obalsti zaštite životne sredine, uređenja prostora i izgradnje objekata.

Posjeta je završena upoznavanjem sa radom Ekološkog sklada Republike Hrvatske.

Delegacija Ministarstva zaštite životne sredine i uređena prostora Crne Gore sjutra će na nivou pomoćnika ministara posjetiti resorno ministarstvo i institucije Republike Slovenije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?