Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Помоћник министра уређења простора и заштите животне средине Синиша Станковић предводиће делегацију Црне Горе на 53. редовном засиједању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију у Бечу

Објављено: 14.09.2009. 23:51 Аутор: Насловна страна
Делегација Црне Горе, коју предводи помоћник министра уредјења простора и заштите животне средине Синиша Станковић, учествоваће на 53. редовном засиједању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију - МААЕ у Бечу.
На прошлом засиједању, током свечане церемоније, Станковић је, у име Владе Црне Горе, потписао са Међународном агенцијом за атомску енергију документ Оквирни програм за земљу (Цоунтрy Программе Фрамеwорк ЦПФ). Главни циљ тог документа био је да идентификује и потврди области техничке сарадње које за Црну Гору представљају приоритет, са намјером да се изађе у сусрет главним потребама земље, а у складу са дјелокругом рада Међународне агенције за атомску енергију.

Чланови црногорске делегације учествоваће на тематским састанцима и скуповима, у оквиру 53. засиједања Генералне конференције МААЕ, а имаће и низ билатералних сусрета са високим представницима МААЕ. Такође, у вријеме трајања Конференције Генерални секретар УН Бан Ки Мун требало би да се обрати путем видео-линка скупштини са 150 представника држава чланица који се први пут састају у новом конференцијском центру УН у Бечу.

Актуелни директор ИАЕА Мохамед Ел Барадеј предсједаваће током ове седмице радом скупштине прије него што преда функцију свом насљеднику Јапанцу Јукију Аману 30. новембра након 12 година колико је на челу агенције.
Савјет 35 гувернера Агенције именовао је у јулу Јукија Аманоа, који био амбасадор Јапана при агенцији а његово именовање треба формално да буде потврђено на Генералној конференцији. На Конференцији ће између осталог бити размотрена и друга актуелна питања. Ради остваривања постављених циљева, а у складу са духом Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију, подстиче се јачање партнерске сарадње земаља и ова Генерална конференција је добар начин за успостављање билатералних сусрета.

У данима трајања Генералне конференције одржаће се Научни форум и Европски регионални састанак којима ће присуствовати чланови Делегације.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?