Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Pomoćnik ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Siniša Stanković predvodiće delegaciju Crne Gore na 53. redovnom zasijedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču

Objavljeno: 14.09.2009. 23:51 Autor: Naslovna strana
Delegacija Crne Gore, koju predvodi pomoćnik ministra uredjenja prostora i zaštite životne sredine Siniša Stanković, učestvovaće na 53. redovnom zasijedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju - MAAE u Beču.
Na prošlom zasijedanju, tokom svečane ceremonije, Stanković je, u ime Vlade Crne Gore, potpisao sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju dokument Okvirni program za zemlju (Country Programme Framework CPF). Glavni cilj tog dokumenta bio je da identifikuje i potvrdi oblasti tehničke saradnje koje za Crnu Goru predstavljaju prioritet, sa namjerom da se izađe u susret glavnim potrebama zemlje, a u skladu sa djelokrugom rada Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Članovi crnogorske delegacije učestvovaće na tematskim sastancima i skupovima, u okviru 53. zasijedanja Generalne konferencije MAAE, a imaće i niz bilateralnih susreta sa visokim predstavnicima MAAE. Takođe, u vrijeme trajanja Konferencije Generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo bi da se obrati putem video-linka skupštini sa 150 predstavnika država članica koji se prvi put sastaju u novom konferencijskom centru UN u Beču.

Aktuelni direktor IAEA Mohamed El Baradej predsjedavaće tokom ove sedmice radom skupštine prije nego što preda funkciju svom nasljedniku Japancu Jukiju Amanu 30. novembra nakon 12 godina koliko je na čelu agencije.
Savjet 35 guvernera Agencije imenovao je u julu Jukija Amanoa, koji bio ambasador Japana pri agenciji a njegovo imenovanje treba formalno da bude potvrđeno na Generalnoj konferenciji. Na Konferenciji će između ostalog biti razmotrena i druga aktuelna pitanja. Radi ostvarivanja postavljenih ciljeva, a u skladu sa duhom Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, podstiče se jačanje partnerske saradnje zemalja i ova Generalna konferencija je dobar način za uspostavljanje bilateralnih susreta.

U danima trajanja Generalne konferencije održaće se Naučni forum i Evropski regionalni sastanak kojima će prisustvovati članovi Delegacije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?