Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Сусрет Гвозденовић - Хубачкова

Објављено: 15.09.2009. 21:52 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић данас је у разговору са амбасадорком Републике Чешке Ханом Хубачковом указао на важност чешког предсједавања ЕУ у првој половини 2009. године са становишта убрзања процеса приступања Црне Горе Европској унији. Чешка је, осим што је ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању Црне Горе са ЕУ, заступник даљег проширења Уније.

Гвозденовић је нагласио да је Црна Гора то препознала као изузетан подстрек за даље напредовање и унапријеђење добрих односа двије земље, с обзиром да су европске и евроатланске интеграције стратешки приоритет Црне Горе. Разговарано је и о пројектима који се реализују у сарадњи двије земље, са посебним освртом на животну средину која има важну улогу унутар Европске уније. То се види и кроз константно повећање ЕУ законодавства у овој области која већ сада покрива око 40 одсто Ацqуис цоммунаутаире-а.

Амбасдадорка Хубачкова је истакла важност економске димензије животне средине, нарочито кроз приходе Црне Горе од туризма уско повезаног са облашћу жаштите животне средине. Акценат је стављен на пројекат санације и рекултивације јаловишта рудника олова и цинка у Мојковцу гдје укупна уложена средства износе око 10 милиона еура. Гвозденовић је нагласио да, када је ријеч о овом за Црну Гору јако битниом пројекту, слиједи урбанизација односно финализација, гдје је отворен нови простор за евентуалну сарадњу двије земље.

На састанку је било је ријечи и о Меморандуму о сарадњи у области животне средине потписаном у јуну 2007. којим је предвидјена сарадња у области заштите ваздуха, управљања отпадом и амбалажама, третману отпадних вода, управљану и заштити еколошки осјетљивих области, сарадње у имплеметацији мултилатералних споразума у животној средини, помоћи у усвајању и примјени ЕУ законодавства и сл. Обије стране су закључиле да је потребно направити детаљну анализу овог споразума како би се искористиле све могућности које овакав документ нуди.

Осим конкретних пројеката, Гвозденовић је истакао значај сарадње институција које су у надлежности Министарства уређења простора и заштите животне средине и Чешког министарства, односно трансфера знања и технологија у области заштите животне средине. Такође је истакао и да предстоје велики напори на повећању страних директних инвестиција из Републике Чешке, посебно што у посљедњем периоду Црна Гора показује добру економску стабилност у поређењу са другим државама и добар инвестициони амбијент упркос кризи. У контексту повећања инвестиција поменут је и рад на билатералном уговору о заштити инвестиција, јер је на иницијативу Чешке у току процедура за закључење новог уговора о узајамној подршци и заштити инвестиција између Црне Горе и Чешке.

Амбасадорка Хубачкова је истакла успјех који је Влада Црне Горе постигла у елиминисању ефеката кризе, али и у дијелу приближавања ЕУ и либерализацији визног режима, нагласивши да такав амбијент отвара велике могућности за даљу сарадњу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?