Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Gvozdenović - Hubačkova

Objavljeno: 15.09.2009. 21:52 Autor: Naslovna strana
Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović danas je u razgovoru sa ambasadorkom Republike Češke Hanom Hubačkovom ukazao na važnost češkog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2009. godine sa stanovišta ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Češka je, osim što je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore sa EU, zastupnik daljeg proširenja Unije.

Gvozdenović je naglasio da je Crna Gora to prepoznala kao izuzetan podstrek za dalje napredovanje i unaprijeđenje dobrih odnosa dvije zemlje, s obzirom da su evropske i evroatlanske integracije strateški prioritet Crne Gore. Razgovarano je i o projektima koji se realizuju u saradnji dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na životnu sredinu koja ima važnu ulogu unutar Evropske unije. To se vidi i kroz konstantno povećanje EU zakonodavstva u ovoj oblasti koja već sada pokriva oko 40 odsto Acquis communautaire-a.

Ambasdadorka Hubačkova je istakla važnost ekonomske dimenzije životne sredine, naročito kroz prihode Crne Gore od turizma usko povezanog sa oblašću žaštite životne sredine. Akcenat je stavljen na projekat sanacije i rekultivacije jalovišta rudnika olova i cinka u Mojkovcu gdje ukupna uložena sredstva iznose oko 10 miliona eura. Gvozdenović je naglasio da, kada je riječ o ovom za Crnu Goru jako bitniom projektu, slijedi urbanizacija odnosno finalizacija, gdje je otvoren novi prostor za eventualnu saradnju dvije zemlje.

Na sastanku je bilo je riječi i o Memorandumu o saradnji u oblasti životne sredine potpisanom u junu 2007. kojim je predvidjena saradnja u oblasti zaštite vazduha, upravljanja otpadom i ambalažama, tretmanu otpadnih voda, upravljanu i zaštiti ekološki osjetljivih oblasti, saradnje u implemetaciji multilateralnih sporazuma u životnoj sredini, pomoći u usvajanju i primjeni EU zakonodavstva i sl. Obije strane su zaključile da je potrebno napraviti detaljnu analizu ovog sporazuma kako bi se iskoristile sve mogućnosti koje ovakav dokument nudi.

Osim konkretnih projekata, Gvozdenović je istakao značaj saradnje institucija koje su u nadležnosti Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i Češkog ministarstva, odnosno transfera znanja i tehnologija u oblasti zaštite životne sredine. Takođe je istakao i da predstoje veliki napori na povećanju stranih direktnih investicija iz Republike Češke, posebno što u posljednjem periodu Crna Gora pokazuje dobru ekonomsku stabilnost u poređenju sa drugim državama i dobar investicioni ambijent uprkos krizi. U kontekstu povećanja investicija pomenut je i rad na bilateralnom ugovoru o zaštiti investicija, jer je na inicijativu Češke u toku procedura za zaključenje novog ugovora o uzajamnoj podršci i zaštiti investicija između Crne Gore i Češke.

Ambasadorka Hubačkova je istakla uspjeh koji je Vlada Crne Gore postigla u eliminisanju efekata krize, ali i u dijelu približavanja EU i liberalizaciji viznog režima, naglasivši da takav ambijent otvara velike mogućnosti za dalju saradnju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?