Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Помоћник министра уређења простора и заштите животне средине Синиша Станковић је данас, у својству шефа делегације Владе Црне Горе, иступао на пленарном засиједању 53. Генералне конференције Међународне агенције за атомску

Објављено: 16.09.2009. 16:40 Аутор: Насловна страна
Помоћник Станковић је у свом иступању поздравио избор новог генереалног директора Агенције Јукије Амана и захвалио се досадашњем директору др Мохамеду ЕлБарадеју на посвећености и успјешном руковођењу МААЕ. Осврнувши се на прошлогодишње потписивање Програма за земљу, који представља основни документ за спровођење техничке сарадње са Агенцијом, помоћник Станковић је истако значај подршке коју МААЕ пружа Црној Гори у изградњи законодавног и институционалног оквира у области заштите од јонизујућег зрачења и радијационе сигурности и безбједности. Везано за област примјене нуклеарне технологије у медицини, која представља један од најзначајнијих програма подршке МААЕ, шеф делегације упознао је Генералну конференцију са палновима Владе Црне Горе о изградњи нове Онколошке клинике.

У току јучерашњег и данашњег дана делегација Владе Црне Горе је имала билатералне састанке са представницима Одјељења за Техничку сарадњу за Европу, представницима Одјељења за нуклеарну сигурност и безбједност и делегацијом Републике Македоније.

Током састанака са представницима Агенције за атомску енергију разговарно је о реализацији више пројеката који су финансијски подржани од стране Агенције. Том приликом је исказано задовољство досадашњом динамиком и договорене будуће активности за финализацију ових пројеката. Такође је разговарано и о активностима у области нуклеране сигурности и безбједност, односно потреби да Црна Гора потврди важне међународне споразуме у овој области.

Са представницима Републике Македоније вођен је састанак на тему могућег потписивања Меморандума о разумијевању између македонске Дирекције за нуклеарну сигурност и црногорске Агенције за заштиту животне средине.

До краја засиједања 53. Генералне конференције МААЕ делегација ће учествовати на састанку чланица Базе података о недозвољеном промет нуклеарног и радиоактивног материјала, научном форуму и састанку о креирању политике у области употребе нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе и управљања радиоактивним отпадом.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?