Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар уређења простора и заштите животне Бранимир Гвозденовић и извршна директорка РЕЦа, г-ђа Марта Сзигерти Бониферт отворили конференцију посвећену одрживом развоју слива ријеке Дрине

Објављено: 16.09.2009. 18:22 Аутор: Насловна страна
Конференцију посвећену одрживом развоју слива ријеке Дрине, коју организује Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (РЕЦ), отворио је данас министар уређења простора и заштите животне средине у Влади Црне Горе, г-дин Бранимир Гвозденовић и извршна директорка РЕЦа, г-ђа Марта Сзигерти Бониферт.
Конференција има за циљ да промовише најновију сарадњу за јачање прекограничних активности за очување басена ријеке Дрине, а уз финансијску помоћ надлежних министарстава Владе Финске и Владе Краљевине Норвешке, кроз пројекте: Јачање капацитета локалних самоуправа које се налазе у сливу ријеке Дрине, општине из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе у областима рационалног коришћења и заштите водних ресурса и активности који се односе на заштити биодиверзитета у овом подручију и Едукација за одрживи развој на Западном Балкану
Организације чија мисија и структура омогућавају и олакшавају регионалну и прекограничну сарадњу су важни партнери Министарства уређења простора и заштите животне средине на путу очувања природних ресурса и њиховог одрживог кориштења. Једна од њих, је свакако Регионални центар за животну средину за централну и источну Европу (РЕЦ), чија мрежа канцеларија, експертска знања и искуство у области заштите животне средине, одрживог развоја, хармонизације законодавства са правним тековинама ЕУ, премошћавање баријера у прекограничној сарадњи, едукација у областима одрживог развоја и управљања природним ресурсима, представља вриједан залог који свима нама даје значајну помоћ у напорима за обезбјеђивање, како унутрашњег развоја, тако и даљег јачања стабилности региона, изјавио је министар Гвозденовић.
Гвозденовић је такодје најавио да ће се, уз подршку финског Министарства спољних послова реализовати пројекат Едукација за одрживи развој на Западном Балкану. Циљ пројекта је унапријеђење практичних наставних активности у области одрживог развоја у школама и заједницама које се налазе у басену ријеке Дрине. Није потребно наглашавати колики утицај могу имати активности које се односе на васпитање и образовање генерација од којих смо позајмили просторе на којима живимо, за очување животне средине и опште благостање. Принципи одрживог развоја требају да буду уткани у укупни амбијент и дјеловање сваког појединца и свих структура јавне управе држава у региону и шире, а овај пројекат је један од корака на том путу, рако је Гвозденовић.
Прекогранична сарадња, локални развој, едукација у областима одрживог развоја и управљања природним ресурсима, теме РЕЦ-ових пројеката, су елементи неопходни за постизање одрживости, како појединачних земаља, тако и читавог региона, а све у корист ресурса чије одрзиво коришћење побољшава квалитет живота и утиче на одрживи екононски развој.
Конференција која је окупила представнике релевантних Министарстава Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, представанике општина из слива ријеке Дрине, одржана је у Хотелу Меастрал, 16.септембра.2009.године са почетком у 9 30 сати.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?