Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Презентација- Голф ефекти на животну средину и туризам у Грној Гори

Објављено: 18.09.2009. 19:02 Аутор: Насловна страна
У петак, 18. септембра, у просторијама Премијер Апарт хотела, одржана је презентација Др. Мицхаел Хурдзана, међународно признатог ауторитета за еколошка питања везана за голф терене, стручњака који је 2007. добио награду Доналд Росс као највише признање које додјељује америчко Друштво архитеката за голф терене и партнера у компанији Хурдзан/Фрy Енвиронментал Голф Цоурсе Десигн. Овој компанији управо је додијељена Зелена награда у категорији "Продуцт - Сервице -Провидер" магазина Голф Инц 2009.

Презентацију је отворио Министар уредјења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, који је у уводном излагању нагласио да: Влада Црне Горе и Министарство уређења простора и заштиту животе средине имају јасну визију да кроз планске документе и реалну изградњу стреме уравнотеженом регионалном и економском развоју. Просторним планирањем у Црној Гори желимо створити амбијент за квалитетнији живот становника што уједно подразумјева и простор за реализацију многобројних инвестиција које ће томе допринијети.

На презентацији су биле изложене генералне информације везане за изградњу голф терена, чији би дугорочни ефекти изградње могли би бити од изузетног значаја, односно, првокласни голф терен би постао међународна дестинација за одмор, која би у годинама које долазе довела значајан број инвеститора и гостију у земљу, а хотели би тада имали још један елемент који могу да понуде гостима уз остале услуге.

Гвозденовић је такодје нагласио да: Мастер план развоја туризма до 2020. године дефинише да објекти за наутички, здравствени и велнес туризам, зимске спортове и Голф привлаче високоплатежне госте и јачају међународни углед. Разноликост понуде, високи стандарди, квалитет обуке и услуга, по и даље конкурентним цијенама, су значајно повећали запосленост, приходе појединаца и животни стандард. Црна Гора је прерасла у тржиште оријентисано на висококвалитетну дестинацију са строго заштићеним природним и културним карактеристикама, које гарантују привлачност земље у будућности и очување ресурса за будуће генерације.

"Наша брига да будемо бољи пријатељи животној средини као компанија, огледа се у нашим дизајнима терена. Наш циљ је да створимо тржишно конкурентан терен за голф који захтијева мало наводњавања, ђубрива, пестицида и извора енергије у односу на наше конкуренте. Јединствено смо квалификовани у погледу образовања, искуства и филозофије да испоручимо терен који ће поштовати животну средину на датој локацији", изјавио је Хурдзан.

Закључено је да голф може да буде изузетно снажна економска сила зато што голфери у начелу имају пуно прихода и времена које могу да троше по свом нахођењу, а анализе показују да је могућност да играју голф један од фактора које велики број туриста највиши цијене када одлучује гдје да оде.

Худрзан је изложио став да је голф не само да је велики економски покретач, већ, кад је адекватно пројектован, изграђен и вођен, може да буде и огромно еколошко богатство; нарочито на разноликим црногорским пејзажима са умјереном климом. Голф терени представљају одржаване отворене посторе који производе кисеоник, смањују угљеник, хватају и филтрирају природне падавине, елиминишу ерозију и увећавају биолошки диверзитет екосистема.

Представници Хурдзан/Фрy-а презентовали су могућност да терени буду пројектовани са повољном финансијском конструкцијом, а истовремено тако да се у потпуности очува отворена природа за дивље животиње, повећа вегетација којом се смањује дејство гасова са ефектом стаклене баште, спријечи ерозија и скупљање вода које природно отичу.

Хурдзан Фрy дизајнирао је око 250 голф терена широм свијета. Дана Фрy, Хурдзанов пословни партнер посјетио је Црну Гору два пута у јулу 2009. године и током друге посјете Фрy када је, на састанку са министром Гвозденовићем изјавио "Вјерујем да с обзиром на природне љепоте и топографију терена неки од најбољих и за животну средину оптималних голф терена на свијету могли би бити изграђени у Црној Гори, уколико се то учини на прави начин."

Компанија Хурдзан / Фрy Енвиронментал Голф Десигн основана 1957. и једна је од водећих у планирању и пројектовању голф терена у свијету. Ради на четири континента, на пројектима у Ј.Кореји, Тајланду, Костарици, Италији, Француској, Португалу, Сицлији.

Презентације:

Развој и раст голфа
Дизајн голф терена
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?