Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење:18 година од проглашења Црне Горе еколошком државом

Објављено: 20.09.2009. 18:16 Аутор: Насловна страна
Данас се навршава 18 година од како је Скупштина Црне Горе усвојила Декларацију о проглашењу Црне Горе еколошком државом. Овим чином дефинисано је есенцијално развојно опоредјељење државе, када је ријеч о односу према природним и укупним простпрним вриједностима Црне Горе. Чињеница је да је, тај акт, ојачао спознају важности животне средине и њене еколошке суштине. Црна Гора која, на малом простору, интегрише фасцинантне природне разноликости, заслужила је да се наслијеђене девастације околине санирају а будуће онемогуће, и да се њен економски и друштвени развој хармонизује са савременим поимањем односа човјека и у којем живи.

Данас је уважавање еколошких постулата постало приоритетна докрина на глобалном нивоу. У том констексту, и Црна Гора настоји да, у сваком аспекту свог развоја, заштиту животне средине третира са највишим могућим приоритетом. Треба разумјети да се еколошком државом не може постати било каквим декларативним актом, јер се ради о процесу којим ће се анулирати затечени еколошки проблеме и онемогућити настанак нових. За тај процесс, поред времена, новца и институционалних напора, потребна је пуна свијест о важности ових питања код свих друштвених стуктура и сваког грађанина понаособ.

Наше опредјељење ка концепту одрживог развоја заправо представља оперативан исход Декларације о Црној Гори као еколошкој држави. Овај концепт захтјева синхронизацију развојних потреба и заштите животне средине. Одрживи развој представља оквир због кога се капитални објекти овдје више не могу градити без претходног верификовања њиховог еколошких и проистичућих утуцаја на амбијент. Интензиван привредни развој који је Црној Гори и те како потребан, мора уважити свјетске стандардне у заштити животне средине и односу према природним реаурсима.

Сазнање да мудре развојне одлуке, не само да чувају, него и унапређују квалитет животне средине, отвара широки простор за дјеловање црногорског друштва у остварењу циљева утврђених Декларацијом.

Црна Гора постоји вјековима, а вјекови су и пред њом. Због тога, свака генерација има обавезу да остави свој траг у еколошком напретку своје државе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?