Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава Министра уређења простора и заштите животне средине Бранимира Гвозденовића поводом подношења кривичне пријаве од стране архитекте Влада Пламенца

Објављено: 23.09.2009. 22:03 Аутор: Насловна страна
Сматрам да сваки грађанин Црне Горе има, не само право, него и обавезу да предузме оно што сматра сходним, када год му се учини да је уочио неку неправилност у раду државних органа или било ког појединца. Убијеђен сам да овакав став доприноси изоштравању грађанске одговорности која мора бити основ сваког демократског друштва. Нећу да размишљам о другим мотивима за подношење пријаве, сем ових које сам поменуо.

С друге стране, не знам детаљно садржај пријаве, јер сам о њој информисан преко медија па би било неозбиљно коментарисати наводе које садржи. На крају о томе ће се изјаснити надлежни органи. Но, са сигурношћу могу рећи да су процедуре које претходе сагласности Министарства на планску документацију коју предлаже и доноси општина, веома комплексне и темељне и да укључују предлоге и мишљења надлежних институција и органа, експертска мишљења и јавну расправу. Дакле, наш посао је да провјеримо да ли су надлежни органи Општине поштовали обавезу да предлоге планова морају усагласити плановима вишег реда и са одредбама Закона. Ту провјеру Министарство ради на бази прецизне методологије и уз високостручну верификацију. Дакле, искључујем могућност несавјесног поступања Министарства приликом давања сагласности на Предлог плана ДУП Будва Центар.

Као јавна личност, свјестан сам медијске атрактивности случајева у којима грађани своју будност доказују пријавама ове врсте. Другим ријечима, не жалим се због чињенице да морам штошта отрпјети, с обзиром на посао који радим. Но, било би лијепо да, када се поступак по пријави заврши, рецимо, одбацивањем пријаве као неосноване, њен подносилац упути јавно извињење, на начин на који је и саму пријаву учинио јавном.

Било би то у духу, на жалост, данас прилично заборављеног достојанства и честитости којим смо се, на овим просторима, увијек поносили. То кажем имајући у виду да сам већ био предмет грађанских пријава које су одбациване а не сјећам се да је неки подносилац јавно и часно признао грешку и упутио извињење. Знајући господина Пламенца, сигуран сам да он тај корак, ако и када дође вријеме, неће прескочити. Хоћу да вјерујем да ће и медији, такав поступак, учинити медијски доступним, бар у мјери са којом су третирали и саму пријаву.

Бранимир Гвозденовић

Министар
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?