Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava Ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića povodom podnošenja krivične prijave od strane arhitekte Vlada Plamenca

Objavljeno: 23.09.2009. 22:03 Autor: Naslovna strana
Smatram da svaki građanin Crne Gore ima, ne samo pravo, nego i obavezu da preduzme ono što smatra shodnim, kada god mu se učini da je uočio neku nepravilnost u radu državnih organa ili bilo kog pojedinca. Ubijeđen sam da ovakav stav doprinosi izoštravanju građanske odgovornosti koja mora biti osnov svakog demokratskog društva. Neću da razmišljam o drugim motivima za podnošenje prijave, sem ovih koje sam pomenuo.

S druge strane, ne znam detaljno sadržaj prijave, jer sam o njoj informisan preko medija pa bi bilo neozbiljno komentarisati navode koje sadrži. Na kraju o tome će se izjasniti nadležni organi. No, sa sigurnošću mogu reći da su procedure koje prethode saglasnosti Ministarstva na plansku dokumentaciju koju predlaže i donosi opština, veoma kompleksne i temeljne i da uključuju predloge i mišljenja nadležnih institucija i organa, ekspertska mišljenja i javnu raspravu. Dakle, naš posao je da provjerimo da li su nadležni organi Opštine poštovali obavezu da predloge planova moraju usaglasiti planovima višeg reda i sa odredbama Zakona. Tu provjeru Ministarstvo radi na bazi precizne metodologije i uz visokostručnu verifikaciju. Dakle, isključujem mogućnost nesavjesnog postupanja Ministarstva prilikom davanja saglasnosti na Predlog plana DUP Budva Centar.

Kao javna ličnost, svjestan sam medijske atraktivnosti slučajeva u kojima građani svoju budnost dokazuju prijavama ove vrste. Drugim riječima, ne žalim se zbog činjenice da moram štošta otrpjeti, s obzirom na posao koji radim. No, bilo bi lijepo da, kada se postupak po prijavi završi, recimo, odbacivanjem prijave kao neosnovane, njen podnosilac uputi javno izvinjenje, na način na koji je i samu prijavu učinio javnom.

Bilo bi to u duhu, na žalost, danas prilično zaboravljenog dostojanstva i čestitosti kojim smo se, na ovim prostorima, uvijek ponosili. To kažem imajući u vidu da sam već bio predmet građanskih prijava koje su odbacivane a ne sjećam se da je neki podnosilac javno i časno priznao grešku i uputio izvinjenje. Znajući gospodina Plamenca, siguran sam da on taj korak, ako i kada dođe vrijeme, neće preskočiti. Hoću da vjerujem da će i mediji, takav postupak, učiniti medijski dostupnim, bar u mjeri sa kojom su tretirali i samu prijavu.

Branimir Gvozdenović

Ministar
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?