Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава : Министарство уређења простора и заштите животне средине и УНДП представљају заједничке пројекте

Објављено: 28.09.2009. 21:57 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић и стални координатор Система УН и стални представник УНДП у Црној Гори Александар Аванесов одржаће сјутра, 29. септембра, у згради Владе координациони састанак на коме ће размијенити мишљења о досадашњем напретку и анализирати будуће заједничке пројекте у области уређења простора и заштите животне средине.

Након састанка, у прес сали зграде Владе у 10 сати, биће организована конференција за медије на којој ће говорити министар Гвозденовић и стални координатор Система УН и стални представник УНДП у Црној Гори, Александар Аванесов .

Сниматељи и камермани могу снимити дио састанка ( сала 167, И спрат, зграда Владе ), у 09: 45 .
За праћење догађаја неопходно је акредитовати се на телефон 242 566 .


Заједнички пројекти и планови Министарства за уређење простора и заштите животне средине и Канцеларије УНДП у Црној Гори:

Просторно планирање

Поред финансијске и техничке подршке за израду Просторно урбанистичких планова за једанаест општина на сјеверу Црне Горе и општину Цетиње, УНДП ће пружити стручну и финансијску подршку Министарству при изради Просторног плана посебне намјене за подручје Дурмитора.

Такође, Министарство и УНДП ће наставити сарадњу на побољшању законске регулативе која се тиче уређења простора кроз израду релевантних подзаконских аката и правилника у циљу елиминисања бизнис баријера и прилагођавања стандардима Европске уније.

УНДП и Министарство ће и у будућности радити на јачању капацитета у области уређења простора на локалном и државном нивоу, а планирана је и израда Студије за процјену персоналних капацитета у области уређења простора, у сврху формирања стратегије квалитетног стручног усавршавања и задржавања младих кадрова из наведених области.

Наведене активности које Министарство и УНДП спроводе у области уређења простора су дио пројекта Подршка просторном планирању у Црној Гори којег финансира Шведска агенција за међународну помоћ и сарадњу (СИДА).


Заштита животне средине

Поред пројеката у области обновљивих извора енергије, климатских промјена и система заштићених подручја, које УНДП спроводи у партнерству са Министарством, у плану је и више нових пројеката који се односе на финансирање у области заштићених подручја, као и на израду такозване Стратегије 5 Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) за Црну Гору, а очекује се и наставак пројекта под називом Извјештај о самосталној процјени националног капацитета (НЦСА) - Сет индикатора у области животне средине. Такође, у плану је интензивнији рад на организовању донаторске координације у области заштићених подручја.

Регионални програми заштите животне средине

Црна Гора управља Регионалним програмом за санацију еколошких црних тачака, вриједним 15 милиона еура, који обухвата 6 земаља и територија Западног Балкана, а од новембра 2007. године Канцеларија УНДП у Црној Гори га успјешно спроводи и координира. У оквиру овог програма спроводи се пројекат санације јаловишта рудника у Мојковцу и напредак је очигледан. У циљу промовисања резултата постигнутих у оквиру овог регионалног програма, Црна Гора ће 19. новембра ове године бити домаћин регионалне конференције посвећене изазовима и приоритетима у вези са санацијом еколошких црних тачака.

На основу позитивног искуства из Регионалног програма за животну средину на Западном Балкану, Министарство уређења простора и заштите животне средине и УНДП су развили три нова регионална програма који се тичу климатских промјена, евалуације вриједности екосистемских услуга и санације еколошких црних тачака. Такође, Министарство и УНДП заједнички раде на промоцији Црне Горе као центра за спровођење и координацију регионалних (западнобалканских) иницијатива и пројеката. Предстојећа регионална конференција о климатским промјенама, на којој ће УНДП имати свог представника, као и чињеница да је Црна Гора, уз подршку УНДП била домаћин конституисања Регионалног форума о климатским промјенама, додатна су два примјера која потврђују да Црна Гора преузима вођство у региону у погледу одрживог развоја.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?