Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црногорска делегација на састанку Медитеранске комисије за одрживи развој

Објављено: 30.09.2009. 21:08 Аутор: Насловна страна
Тринаести састанак Медитеранске комисије за одрживи развој (МЦСД), која је 1995. године основана у оквиру Медитернског акционог плана Програма за животну средину Уједињених нација (УНЕП/МАП), одржава се у Каиру од 28-30. септембра 2009. године. Јелена Кнежевић, представник Министарства уређења простора и заштите животне средине, у својству члана Комисије, представља Црну Гору на овом састанку. Главна тема овогодишњег засиједања односи се на дефинисање приступа и конкретних активности у погледу имплементације мјера садржаних у Медитеранској стратегији одрживог развоја које се односе на суочавање са утицајем климатских промјена. Ово нарочито у контексту примјене мјера адаптције кроз израду регионалног акционог плана за адаптацију полазећи од чињенице да је регион Медитерана препознат као посебно вулнерабилно подручје са аспекта утицаја климатских промјена.

Црна Гора је изабрана за потпредсједавајућег овог састанка, и за члан Управног одбора Медитеранске комисије у предстојећем двогодишњем периоду. Поред Црне Горе за чланове Управног одбора изабрани су представници Египта, Грчке, Шпаније, и Марока, као и по један представнник из области науке, невладиног и бизнис сектора, те представник локалних заједница.

Током два дана рада Комисије разматрани су постојећи механизми регионалне сарадње и могућности унапрјеђења примјене инструмената за адаптацију и ублаживање утицаја климатских промјена на марински биодиверзитет и секторе који су најподложнији негативном утицају климатских промјена. С тим у вези, размотрена је улога Медитеранске комисије и укупног МАП система са аспекта доприноса ефикаснијем спровођењу Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама (УНФЦЦЦ). Одлучено је да ће под координацијом Медитеранске комисије бити израђен Регионални акциони план за адаптацију кроз спровођење отвореног партиципативног процеса уз могућност учешћа свих заинтересованих страна.

Првог дана рада Комисије, у оквиру сесије Изазови и одговори на адаптације у контексту националних стратегија одрживог развоја, Црна Гора је представила своја досадашња искуства и достигнућа у области климатских промјена како на националном плану, тако и у ширем регионалном контексту. Акцентован је значај реализације ЦДМ пројеката и примјене осталих инструмената и механизама доступних у оквиру УНФЦЦЦ конвенције, нарочито са аспекта успостављања нових инструмената финансирања активности на националном и регионалном нивоу. Посебна пажња посвећена је значају регионалне сарадње у имплементацији мјера адаптације и ублажавања. Регионални форум за климатске промјене, коме је Црна Гора земља домаћин, Регионални програм за климатске промјене инициран у оквиру сарадње са УНДПем, те организација Конференције о климатским промјенама и одрживом развоју наведени су као позитивни облици сарадње међу државама Југо-источне Европе и региона Медитерана. Истакнут је значај ових активности у контексту постизања договора на међународном нивоу о пост Кјото периоду.

Препоручено је да закључци Комисије буду један од полазних докумената за припрему учешћа националних делегација на Конференције о климатским промјенама која ће бити одржана у децембру ове године о у Копенхагену.

На тринаестом састанку Медитеранске комисије усвојен је Програм рада у предстојећем двогодишнејм периоду који ће бити достављен на потврђивање министрима за животну средину држава Медитерана на предстојећем Састанку страна уговорница Барселонске конвенције.

Састанку присуствује и Босиљка Вуковић, представник Канцеларије за одрживи развој.

























Да ли вам је садржај ове странице био од користи?