Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан радни доручак са новинарима

Објављено: 12.10.2009. 20:50 Аутор: Насловна страна
Министарство уређења простора и заштите животне средине организовало је данас радни доручак са новинарима о међународној конференцији Климатске промјене и одрживи развој у Медитеранском региону и Југоисточној Европи, која ће 16. и 17. октобра бити одржана у Будви.

На конференцији ће учествовати више од 300 учесника, представника земаља региона и југоисточне Европе, државних званичника, међународних организација европских институција.

Конференцијом, која је резултат иницијативе Црне Горе аплициране прије двије године на засједању Генералне скупштине Уједињених нација, обиљежавају се три године од када је Црна Гора као независна држава, сукцесијом ратификовала Конвенцију о клими УНФЦЦЦ, а пуноправна потписиница постала у јануару 2007. године, саопштио је на радном доручку помоћник министра заштите животне средине, Синиша Станковић.

Он је подсјетио да је Црна Гора стекла право на финансијску подршку из намјенских фондова успостављених у оквиру Конвенције, чије функције извршава Глобални фонд за животну средину (ГЕФ).

Црна Гора је стекла и право да извршава преузете обавезе у оној мјери у којој буде добила финансијску подршку, коју треба да обезбиједе развијене земље, при чему ће се у пуној мјери узимати у обзир друштвеноекономски развој и приоритети земаља у развоју, навела је савјетница у Министарству Сања Павићевић.

Конференција представља прилику за размјену знања и искустава представника земаља учесница, као и идентификацију модела за успјешно спровођење мјера адаптације и превенције у сектору за туристичко и просторно планирање.

Намјера организатора је и да подстакне изградњу партнерства са циљем ојачавања техничке и финансијске могућности реализације мјера, у контексту регионалних и националних приоритета.

Министри, представници европских институција и други званичници говориће о изазовима климатских промјена у Медитеранском региону, њиховом утицају и потреби за адаптацију и смањење њихових посљедица.

Конференцију, коју ће отворити премијер Мило Ђукановић, организују црногорско Министарство уређења простора и заштите животне средине и Министарство за животну средину Италије.

На конференцији ће, осим Ђукановића, говорити црногорски министри заштите животе средине и туризма Бранимир Гвозденовић и Предраг Ненезић, њихове колеге из Словеније, Македоније, Србије и Алжира, Виктор Ерјавец, Неxати Јакупи, Оливер Дулић, Цхакиб Кхелил, државни секретар италијансаког министарства за заштиту животне средине копна и мора, Роберто Мениа, италијански амбасадор у Црној Гори Серђо Барбанти и други званичници.

За праћење догађаја акредитовани су сви домаћи и најважнији регионални медији, попут Б92, ТВ Нова, Газета Сqиптаре и македонског Дневника, као и новинари италијанских медија, међу којима су РАИ и Ил Соре 24 Оре.

Преузмите презентацију овдје --->>>Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?