Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан први састанак Регионалног форума за климатске промјене

Објављено: 16.10.2009. 00:38 Аутор: Насловна страна
Данас је у Будви одржан први састанак Регионалног форума за климатске промјене, којим је предсједавао министар уређења простора и заштите животне средине Црне Горе Бранимир Гвозденовић. У раду Форума учествовале су делегације Албаније, Босне и Херцеговине и Србије, као и министар заштите животне средине и простороног планирања Републике Македоније Неџат Јакупи. На сједници је усвојен документ који се односи на структуру и начин рада Форума, као политичке платформе за размјену информација и искустава и унапређивање регионалне сарадње у суочавања са изазовима климатских промјена.

Земље које учествују у раду Форума исказале су спремност да транспонују и постепено спроводе енергетско-климатски пакет и са њим повезани закондавни пакет мјера ЕУ, као вид подршке у изградњи капацитета земаља кандидата и потенцијалних кандидата из Југоисточне Европе, слиједећи динамику процеса приступања ЕУ.

У сусрет XВ засједању земаља потписница Оквирне конвенције Уједињених Нација о климатским промјенама, које ће се одржати у Копенхагену, речено је да земље које учествују у раду Регионалног форума нијесу у могућности да у овом тренутку преузму обавезу за квантификовано смањење емисије, и да им је потребна подршка у припреми детаљних анализа и стратешких планова на основу којих би се постепено, али у прецизно утврђеном року могла преузети оваква обавеза.

Разговарано је и о регионалним пројектима, које земље учеснице у раду Форума могу кандидовати за подршку код фондова ЕУ. Такође, исказана су очекивања позитивног развоја у региону кроз спровођење Плана рада за регионалну сарадњу у области животне средине у југоисточној Европи (РЕНА) и посебно кроз спровођење активности из приоритених питања које се односе на климатске промјене.

Први састанак Регионалног фроума има посебну тежину, јер је одржан дан уочи почетка конференције Климатске промјене и одрживи развоју и региону Медитерана и Југоисточној Европи, која ће се одржати 16. и 17. октобра 2009. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?