Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: ДОСАДАШЊА САРАДЊА И ПЕРСПЕКТИВЕ САРАДЊЕ МИНИСТРСТВА И НВО У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Објављено: 15.10.2009. 20:07 Аутор: Насловна страна
У хотелу Сплендид, у Бечићима данас је одржан састанак министра уређења простора И заштите животне средине, Бранимира Гвозденовића са представницима НВО сектора у области заштите животне средине.

На састанку је разматрана досадашња сарадња Министарства И НВО,као И модели унапредјења вец постојеце сарадње. Министарство је изразило спремност да организује донаторску конференцију током И квартала 2010. године на којој би били позване медјународне организације које су заитересоване за финансирање пројеката невладиних организација.
Такодје, договорено је формирање Оперативног тима цији задатак би био працење имплементације сарадње.
Током дискусије представници НВО сектора интересовали су се за рјесавање проблема Порт Милене као И Зељезаре у Никшићу. Министар је изразио спремност за организовањем састанака са представницима Зељезаре , односно опстине Улцињ, представницима невладиног сектора представницима министарства, као И других институција са циљем проналазења најбољег рјесења за ове проблеме.


ДОСАДАШЊА САРАДЊА

-У циљу проналажења и успостављања најбољег модела сарадње, у јулу 2008. године, потписан је Споразум о сарадњи између Министарства које се бавило питањима заштите животне средине (тадашње Министарство туризма и заштите животне средине) и 21 невладином организацијом која се бави питањима заштите животне средине .

Потписнице Споразума су сагласне да ће подстицати блиску сарадњу, као и размјену информација у вези са процесом заштите и унапређења животне средине, засновану на принципима партнерства, транспарентности, одговорности, међусобног информисања и независности невладиних организација.

Области сарадње предвиђене овим Споразумом су израда и спровођење интеграционих и стратешких докумената, планова и програма у области заштите животне средине, управљања отпадом и отпадним водама, као и спровођење задатака у вези са процесом придруживања Црне Горе Европској Унији.

-У септембру 2008. године је усвојен приједлог документа Критеријуми и процедуре за избор представника НВО које се баве заштитом животне средине у тијела која формирају државни органи Црне Горе. Приједлогом су обухваћени општи критеријуми за НВО које желе учествоватиу процесу одабира својих представника у тијела које формирају државни органи Црне Горе.

-У фебруару ове године, Министарство које бавило питањима заштите животне средине расписало је конкурс за расподјелу средстава невладиним организацијама. На конкурс се пријавило 260 невладиних организација, са преко 270 пројеката.

Сходно преузимањем обавеза из области застите зивотне средине, 22. септембра 2009. године, Министарство уређења простора и заштите животне средине донијело је Одлуку о расподјели средстава невладиним организацијама које се баве питањима зивотне средине и цији су пројекти усмјерени на:

-унапредјење стања у области застите зивотне средине;
-превенцији настанка отпада, смањењу количине отпада, сепарацији отпада према поријеклу и рециклази и
-обезбједјење програма за едукацију, сирење информација о могуцностима и користима имплементације селективног прикупљања отпада у Црној Гори.

Издвојена су средства у износу од 72. 500, 00 за финансирање 39 пројеката невладиних организација које се баве питањима застите зивотне средине.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?