Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Санациони програм за дио девастираног простора Националног парка Дурмитор

Објављено: 03.11.2009. 22:22 Аутор: Насловна страна
Министарство уређења простора и заштите животне средине сматра цјелисходним да упозна јавност Црне Горе о мјерама које је предузело и предузима поводом нелегалне градње и коришћења пута од стране предузећа Трудбеник из Мојковца, који једним дијелом пролази кроз простор Националног парка Дурмитор. Пут се, као што је познато, користио за извлачење дрвног сортимента из дијела шумског комплекса Драгишнице који се налази ван граница Националног парка Дурмитор, а којим газдује Управа за шуме.

У циљу ублажавања посљедица изазваних нелегалним активностима, а у складу са чланом 15 Закона о заштити природе, Министарство уређења простора и заштите животне средине ће, у сарадњи са Заводом за заштиту природе и ЈП Национални паркови, припремити санациони програм за дио девастираног простора Националног парка, насталог пробијањем и коришћењем пута у дужини од око 5,2 км и око 1 км пута који пролази границом Националног парка. Трошкове израде програма и извођења радова који ће бити предвиђени тим програмом, сносиће Трудбеник д.о.о.

Трудбеник је, након што није добио сагласност Јавног предузећа Национи паркови Црне Горе, средином јула започео градњу пута и упркос мјерама које су изрекли надлежни органи (Служба заштите Националног парка Дурмитор, Еколошка инспекција, Инспекција заштите простора и Управа полиције), незаконито наставио са радовима. Због кршења закона, донијетих одлука и рјешења о обустави градње, Еколошка инспекција је 17. јула 2009. године подњела захтјев за покретање прекршајног поступка и кривичну пријаву Основном државном тужиоцу у Пљевљима. Исто је учинила и Инспекција за заштиту простора 18.07.2009. године. На основу наведених пријава, Основни државни тужилац у Пљевљима покренуо је кривични поступак против надлежних лица.

Нажалост, изречене мјере усмјерене на заустављање евидентног кршења Закона о заштити природе, Закона о националним парковима, Закона о уређењу простора и изградњи објеката, као и Конвенције о свјетској природној и културној баштини, нијесу зауставиле Трудбеник да настави коришћење пута за извлачење дрвних сортимената из шумског комплекса Драгишнице.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?