Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уводно излагање министра уређења простора и заштите животне средине Бранимира Гвозденовића на ФРЕИ 2009 - ФЕСТИВАЛ ОФ РЕАЛ ЕСТАТЕ ИНВЕСТМЕНТ

Објављено: 11.11.2009. 21:39 Аутор: Насловна страна

ФРЕИ/ ФЕСТИВАЛ ОФ ТХЕ РЕАЛ ЕСТАТЕ ИНВЕСТМЕНТ
11. новембар 2009

Бранимир Гвозденовић, министар уређења простора и заштите животне средине Црне Горе
(ПЛЕНАРНИ БЛОК 1-уводни говор)

Уважени министри, ваше екселенције , даме и господо - поштовани учесници првог Фестивала некретнина и инвестиција,

Црна Гора се увијек радовала свакој прилици која јача њену медјународну и регионалну сарадњу и која представља могућност бољег политичког, економског и персоналног разумијевања. Управо тако доживљавамо и овај први Фестивал некретнина и инвестиција. Због тога ми чини част и задовољство да Вас, у име Владе Црне Горе, поздравим, зажелим добродошлицу, пријатан и радно успјешан боравак на овој важној манифестацији.

Значај који придаје теми овог окупљања и интензивним тематским комуникацијама, утицао је да Влада Црне Горе прихвати иницијативу Организатора скупа да њене ресорне институције, Министарство економије и Министарство уређења простора и заштите животне средине, буду програмски носиоци Фестивала.

Слиједећи ту обавезу, покушали смо да Фесетивал програмски профилишемо као модел за стицање нових сазнања, за размјену искустава и мишљења, али и као могућност промотивног дјеловања у афирмацији нових инвестиционих идеја и пуне одговорности према простору као ресурсу и према животној средини, као мандаторном оквиру који све нас обавезује.

Због таквог прилаза, овдје ћемо имати прилике да чујемо како поједине државе из региона, на принципијелном и оперативном нивоу, третирају питање инвестиција у некретнине. Сазнаћемо и експертска мишљења уважених медјународних стручњака из ове области по појединим тематским цјелинама. Конструктивно ћемо полемисати о нашим узајамним разликама, гдје год их уочимо. Најзад, упознаћемо планове и видјети пројекте које кључни лидери на свјетском и регионалном тржишту некретнина, намјеравају да имплементирају у земљама региона.

Црна Гора сматра да пуна отвореност тржишта, комуникациона кооперативност и активно ангажовање у тражењу нових модела заједништва на овим и ширим просторима може подржати и убрзати њене интегративне претензије и пут ка Европској Унији. У сваком сегменту дјеловања, Влада Црне Горе тражи поменуте аспекте. Глобализацију разумијемо не само као апстрактни процес који се збива независно од нас, већ као феномен који захтијева партиципацију сваког субјекта који одговорно третира општа цивилизацијска питања и који жели бољу будућност својој држави и друштву.

Оно што, у базној идеји овог окупљања, посебно мотивише је селективност манифестације. Настојали смо, а и у будуће ћемо то чинити, да квалитативно филтрирамо све програмске елементе. Желимо да већ право учешћа у званичном програму буде признање онима којима је позив упућен. Овдје нема случајних пролазника. Сви партиципанти имају значајну улогу у нашим плановима развоја и имаће нашу пуну подршку у својим пословним претензијама, у мјери у којој нам се подудара разумијевање појма оџивог развоја као доминанте наше укупне развојне политике.

Сигуран сам да су сви који су прихатили наш позив да учествују на овом Фестивалу, а посебно компаније из сектора некретнина, већ тим чином потврдили разумијевање наших намјера и потребу да пословне циљеве уједине са одговорним односом према начелу развојне одрживости.

Вјерујем да ћемо бити добри домаћини и да ћемо допринијети опуштеном пословном амбијенту, у коме ћете потврдити мотивацију доласка и своја пословна очекивања.

Надам се да ће, већ овај скуп, оправдати нашу намјеру да овај Фестивал постане тачка нашег традиционалног окупљања и да га, сваке године, са нестрпљењем очекујемо. Нека таквом очекивању допринесе и предиван амбијент у коме се налазимо.

У име Владе Црне Горе, проглашавам отвореним први Фестивал некретнина и инвестиција ФРЕИ 2009.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?