Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Саопштење: Други дан ФРЕИ 2009 - представљени највећи државни пројекти

Објављено: 12.11.2009. 23:02 Аутор: Насловна страна
Данас је у Милочеру настављена ФРЕИ манифестација посвећена стању некретнина у Црној Гори и региону, реализованим и планираним инвестицијама, те плановима и пројектима које кључни лидери на свјетском и регионалном тржишту некретнина намјеравају да имплементирају у земљама региона. Данашње сесије биле су посвећене одабраним пројектима који имају потенцијал да Црну Гору представе као релевантну инвестициону дестинацију.

У центру пажње били су пројекат Бјеласице и Комова, односно планирани ски-ресорти на сјеверу Црне Горе о којима су говорили представници Министарства уређења простора и заштите животне средине, и пројекат Хидроелектране на Морачи којег је представио помоћник министра економије Миодраг Чановић. Осврт на изградњу аутопута Бар - Бољаре дали су представници Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, градоначелник Подгорице Миомир Мугоша говорио је о приватно-јавном парнерству у главном граду, директор Агенције за промоцију страних инвестиција Петар Ивановић о инвестиционим могућностима Црне Горе, а подпредсједник Општине Будва Лазар Рађеновић о пројектима у тој општини.

Током презентације планова у региону Бјеласице и Комова, наглашено је да просторни план који је у процесу израде треба да створи формалне и планске претпоставке за осмишљен развој, организацију и уређење тог подручја, у складу са основним развојним опредјелјенјима и принципима одрживог развоја. Истакнуто је да планом треба извршити ревизију актуелног Просторног плана посебне намјене НП Биоградска гора који је проистекао из ранијег Закона о планирању и уређењу простора, након чије израде су се догодиле битне промјене које условљавају његову адаптацију. План треба да садржи и детаљне разраде за поједине зоне и локалитете, чиме се обезбјеђују предуслови за реализацију инвестиционих пројеката и уређење простора на локацијама које захтијевају трајне промјене у простору, а најављени су и модерни скијашки центри са свим припадајућим центрима туристичке инфраструктуре.

Ски-рисорти ће бити реализовани на четири локалитета (Жарски, Торине, Колашин 1450 и Јеловица), а у подручју Комова ће се реализовати пројекат Ецо-адвентуре парк. Национални парк Биоградска гора се третира као засебна туристичка зона. Пројекат ревитализације планинских катуна има два сегмента изградња туристичких еко/етно села и оживљавање пољопривредних катуна. Плански ће посебно бити обрађена ревитализација постојећих и формирање нових пољопривредних добара, а читав низ пројеката који су већ у току ће бити интегрисани у ланац вриједности овог подручја (планинарске / бициклистичке стазе; планинарски домови; панорамски путеви; видиковци ...).

Након представљања пројеката, на паралелним сесијама представници Министарства уредјења простора и заштите животне средине говориили су о најзанимљивијим областима из надлежности министарства и о напретку који је у њима остварен, након чега је отворена дискусија:

1. Бранислав Греговић-помоћник министра за уредјење простора и просторни развој
Управљање простором у доба кризе
2. Синиша Станковић-помоћник министра за заштиту животне средине
Еколошка држава Црна Гора-нови почетак
3. Маја Велимировић Петровић-помоћник министра за изградњу објеката
Нова регулатива издавања градјевинске дозволе у Црној Гори
4. Марко Вујовић, помоћник министра за стамбене послове
ППП и хоусинг-актуелна тема у региону

Програмска сесија Управљање простором у доба кризе акцентирала став да се проблематика просторног планирања не смије занемаривати у кризним периодима, да континуирани однос према питању управљања простором, без обзира на екстерне околности, јесте карактеристика уређених и одговорних држава и друштава. Ова сесија обухватила је анализу рецентног стања у простору, кризу планирања и размотрила параметре глобалне кризе који утичу на процес планирања.

На сесији посвећеној сектору градјевинарства, Петровић је изјавила: У циљу реализације опредељења Црне Горе за убрзаним европским интеграцијама, отварања према страним инвеститорима, градитељима и експертима у тим областима и стварања услова за убрзану и ефикаснију изградњу у Црној Гори, 2008. год. је донијет Закон о уређењу простора и изградњи објеката. Ово законско рјешење је донијело низ предности и олакшица за све инвеститоре који улажу и граде у Црној Гори, па се са правом може рећи да је са аспекта законских процедура , али и заштите јавног интереса, Црна Гора постала једна од најатрактивнијих инвестиционох дестинација у окружењу.

У циљу отклањања и смањења бизнис баријера у области изградње објеката, једна од најзначајнијих предности Закона је поједностављење и скраћење управних процедура за добијање грађевинских и употребних дозвола. Спровођењем само једног управног поступка добија се грађевинска дозвола, а само једног управног поступка добија се употребна дозвола

Вујовић је нагласио да је сектор становања (хоусинг) у самим својим темељима уздрман свјетском економском кризом те да се реално се може очекивати да ће се устаљена правила пословања у овој области, као и начини реализације послова, морати модификовати и прилагодити новим околностима, као и да постоји неколико основних изазова које треба сагледати и на које треба дати одговор:
Колико је погођен привредни, а колико јавни сектор новонасталом ситуацијом
Што можемо очекивати у наредном периоду у сектору станоградње
Које су то мјере које политички доносиоци одлука треба да усагласе у правцу подстицаја привредних активности у времену кризе
Који су то нови модели пословања који обезбјеђују стабилније пословање и смањују пословни ризик
Да ли је ППП модел управо најотпорнији на еконоске успоне и падове
Које су то мјере које се у Црној Гори предузимају и што недостаје
Осим на еx-цатедра садржајима, ФРЕИ се заснива и на Изложбеном дијелу (презентациони штандови) на којима излажу компаније Порто Монтенегро, Савиллс (Л&П), Савиллс Монтенегро, Ове Аруп анд Партнерс, Монтеверди, Центар за урбанизам и архитектуру - ЦАУ, Студио Сyнтхесис, Орасцом Девелопмент Холдинг, Аматхист, Метропол Девелопмент, Центурy 21, Министарство уређења простора и заштите животне средине Црне Горе, МИПА, НТО Црне Горе, Еxпо Италиа Реал Естате - ЕИРЕ Милано.

ФРЕИ 2009 је тематска, мултидисциплинарна манифестација, проблемски усмјерена на развој Реал Естате инвестиција у земљама региона. ФРЕИ је намијењен ресорним репрезентима држава СЕЕ, РЕ инвеститорима и комерцијалним компанијама из ове области, представницима медјународних институција и стручној јавности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?