Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Посјета црногорске државне делегације предводјене министром уредјења простора и заштите животне средине Бранимиром Гвозденовићем Републици Мађарској

Објављено: 16.11.2009. 17:53 Аутор: Насловна страна
Конститутивна сједница Црногорско-мађарског међувладиног комитета одржаће се у Будимпешти 18.новембра 2009. Црногорску делегацију, која ће у Мадјарској боравити 17-19 новембра, предводиће министар уредјења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, предсједавајући црногорског дијела Мјешовитог Комитета.

Комитет је формиран 14 фебруара 2008.године са циљем имплементације Споразума о економској сарадњи између Црне Горе и Републике Мађарске, потписаног 3.октобра 2008. године.

На основу приоритетних области сарадње, а које су дефинисане приликом посјете мађарске делегације, коју је предводио државни секретар за национални развој и економију Републике Мађарске, Золтан Мештер 23.септембра, посјета ће бити усмјерена на неколико конкретних области:

1. Елиминисање баријера у трговини и стварање услова за побољшање робне размјене, као и подстицање и промоција СДИ (размјена искуства, предлози за унапређење политике промоције и подстицања СДИ, примјери најбољих пракси и експертска помоћ);

2.Регулисање и унапређење функционисања тржишта некретнина, област у којој Мадјарска има велико искуство, са посебним освртом на политику становања (хоусинг);

3.Регионални и територијални развој тј. урбани развој (како постићи баланс између урбанизације и економског развоја у складу са локалним и регионалним приступом), могућности коришћења ЕУ фондова, коришћење искустава Мађараске и др;

4.Комунална инфраструктура, нарочито управљање отпадом и отпадним водама.

Планирано је да, током посјете, министар Гвозденовић има и билатералне сусрете са министром за заштиту животне средине и водопривреду Републике Мађарске и државним секретаром Републике Мађарске за територијални развој и грађевинарство.

Посјета Републици Мађарској значајна је због одржавања прве, конститутивне сједнице Црногорско-мађарског међувладиног комитета за имплементацију Споразума о економској сарадњи, детаљног информисања о економској ситуацији у обије земље и размјене искустава са колегама из партнерских министарстава Републике Мађарске у јасно дефинисаним областима. Посјета представља изузетну прилику за размјену информација и искустава у областима које су дефинисане као приоритети за сарадњу двије земље: Елиминисање баријера у трговини, Подстицање и промоција СДИ, Регулисање и унапређење функционисања тржишта некретнина, Регионални и територијални развој и Комунална инфраструктура. Ова посјета, такође, представља прилику за добијање корисних информација и сугестија везано за наведене теме, а у којима мађарска страна има пуно искуства.








Да ли вам је садржај ове странице био од користи?