Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење:Одржана радионица на тему: Имплеметација Европске конвенције о предјелима у Црној Гори

Објављено: 17.11.2009. 18:27 Аутор: Насловна страна
Министарство уређења простора и заштите животне средине и ГТЗ- Њемачка техничка сарадња у Црној Гори у склопу пројекта Општинска земљишна политика организовали су дводневну радионицу на тему: Имплементација Европске конвенције о предјелима у Црној Гори која се одржава у хотелу Подгорица од 16-17.новембра 2009. године.

Радионицу је отворио г-дин Синиша Станковић, помоћник министра за заштиту животне средине и Сања Љешковић-Митровић, представник ГТЗ и Архитектонског факултета, Универзитета Црне Горе.

Станковић је, отварајући радионицу, истакао да разноврсност предјела представља вриједност и богаство једне земље, а Црна Гора се одликује изузетном предјелном разноликошћу, док је Конвенција о Европским предјелима препозната као инструмент за заштиту, управљање и планирање предјела.

Љешковић Митровић нагласила је да су, са великим успјехом, већ организоване двије УНЕСЦО радионице као и радионица у Котору на тему интегралног просторног планирања. Такође, истакла је да је планирање предјела базирано на претпоставци да природна средина поставља лимите за човјекове активности у предјелу. Тамо гдје су активности човјека неопходне и економски оправдане, планирање предјела треба да буде коришћено за проналажење мјеста гдје те активности могу да се одвијају са најмање утицаја на планирани предио. Оно сагледава слику предјела као крајњи продукт интеракције човјека и средине подразумјевајући утицај слике предјела на доживљавање простора, задовољство живљења или боравка у њему рекла је Љешковић.

Циљ радионице је да се кроз размјену искустава о имплементацији Европске Конвенције о Предјелима (ЕКоП) на регионалном и европском нивоу, сагледају три кључне политике (ЕКоП): заштита, управљање и планирање, а такодје и двије посебне мјере за спроводјење Европске Конвенције о Предјелу (ЕКоП): обуку-едукацију и подизање свијести.

Учесници су позвани да представе већ имплементиране пројекте на локалном, националном и међународном нивоу: истраживачки пројекти, програми, методологије, просторно плански документи, разне акције и активности које се односе на спроводјење циљева Европске Конвенције о Предјелима (ЕКоП).

Циљ радионице је и да се кроз расправу о наведеним темама, добију искуства из земаља које су ратификовале или потписале Конвенцију, пронадју рјешења, кроз дискусију, за развој и заштиту предјела у Црној Гори. Посебан дио радионице ће бити израда закључака радионице као и израда нацрта Акционог плана (смјерница) за имплементацију Европске Конвенције о Предјелима (ЕКоП) у Црној Гори.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?